Najnovije vesti

ANTIĆ: Srbija i Rusija se dogovorile o širenju gasnog sistema Srbije
Foto: Dado Đilas

ministar u rusiji

ANTIĆ: Srbija i Rusija se dogovorile o širenju gasnog sistema Srbije

Biznis

Ruski koncern Gasprom i Srbija dogovorili su se o dugoročnoj saradnji na širenju gasnog transportnog sistema Srbije, od granice Bugarske do Madjarske, kao i o povećanju kapaciteta podzemnog skladištenja gasa, izjavio je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

 

Antić je to Tasu izjavio na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nakon susreta sa šefovima Gasproma i Gaspromnjefta Aleksejem Milerom i Aleksandrom Đukovim.

 

"Srbija se opredelila za dugoročnu saradnju sa Gaspromom. Govorili smo o razvoju gasnog transportnog sistema Srbije, posebno o gasovodu od Bugarske do Mađarske". Takođe smo razmotrili širenje zajedničkog podzemnog skladišta gasa", rekao je Antić.

 

Po njegovim rečima, kapacitet skladišta može biti povećan sa 450 miliona kubnih metara na 750, ili čak na milijardu kubnih metara.

 

"Očekujemo da će investiciono rešenje za gasovod na teritoriji Srbije i za skladište biti nađeno već ove godine", rekao je Antić.

 

On je Tasu sinoć rekao da je sa Gaspromnjeftom razmotreno kako se može pojačati saradnja između Srbije i Rusije, i saradnja preko Naftne industrije Srbije.

 

"To su projekti duboke prerade nafte, vrednosti 300 miliona evra, kao i projekti vezani za ТЕ-ТО Pančevo, vrednosti 160 miliona evra", rekao je Antić sinoć Tasu.

 

Ministarstvo energetike Rusije saopštilo je da se ministar Aleksandar Novak sreo sa Antićem i razmotrio saradnju u oblasti gasa i nafte, kao i zajedničke projekte energetskih kompanija.

 

Novak je naveo da su u toku "intenzivni radovi na realizaciji razvoja gasnog sistema Srbije, u skladu sa projektom Turski tok", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...