Najnovije vesti

Bronzane statue 8 tamburaša u prirodnoj veličini od sad krase Vinariju Zvonko Bogdan na Paliću (FOTO)
Foto: Damir Vujković

nastavak sjajne priče

Bronzane statue 8 tamburaša u prirodnoj veličini od sad krase Vinariju Zvonko Bogdan na Paliću (FOTO)

Biznis

Jedno od najomiljenijih vina na tržištu u regionu već dugi niz godina jeste vino 8 tamburaša iza kog se krije jedna sjajna priča.

2014. godine, Zvonko Bogdan poželeo je da jedno njegovo vino posveti upravo ljudima koji su kako kaže „ceo život proveli na bini, pola metra iza njega.”


Danas je ova sjajna priča o tamburašima dobila nastavak. Na prigodnoj svečanosti, u prelepom ambijentu Vinarije Zvonko Bogdan postavljene su spomen-statue kultnih 8 tamburaša Janike Balaža, izrađene u bronzi u prirodnoj veličini, a uradio ih je vajar Franjo Mačković.

 

foto: Damir Vujković

 

U stvaranju spomen skulptura pored vajara Franje Mačkovića učestvovali su i livac Igor Kulčar, Marinko Piuković, stručni saradnik i Zvonko Bogdan.


“Ovi ljudi su obeležili jedno vreme i udarili pečat, dali standard sviranja na tamburi i pamtiću ih dok sam živ.Čiča Sladić je bio rodom iz Bečeja i bio je najveći i najprivrženiji Janikin saradnik, a bez njegove svirka orkestar ne bi tako zvučao. Bocan je jedini živi član koji i danas svira čelo i on je najbolji čelista koji se pojavio. Majstor na kontri, rođen u Čonoplji, bio je neodvojivi član
orkestra – Pišta Kormanjoš. On i ostali dali su boju tamburi koja je bila prijemčiva i privlačila sve ostale orkestre tamburaških instrumenata. Steva Nikolić iz Silbaša je bio najšarmantniji član i njemu sam posvetio svoje stihove, i bio je jedan od onih koji, kako bi moj profesor rekao, nije ni znao koliko je muzikalan. Glavni vokalni solista bio je Ivo Nikolić i njegov glas je u mnogim
serijama i filmovima. Joška Kovač je pevao i prvi i drugi glas. Temelj sviranja na bas primu udario je čika Josip Famili. Po rečima Pere Tumbasa, on je bio njegov najbolji učenik” rekao je Zvonko Bogdan.

 

 

foto: Damir Vujković


Pokušavajući da sakrije suze, Zvonko Bogdan emotivno je govorio i o Janiki Balažu:


“Ako bi hteli da u jednoj rečenici kažemo nešto o njemu, to je da su svi muzičari imali veliko poštovanje i strahopoštovanje prema njemu. Janika Balaž je kao učenik na violini, preuzeo tamburu i okupio ovaj mali orkestar. On je jedna zvezda koja ne gubi sjaj i bio je i ostaće sinonim za svu tamburašku muziku jednog vremena koje je prošlo”.

 

foto: Damir Vujković

 

Uz Zvonka Bogdana na svečanosti bila je i njegova ćerka Evelina sa decom, a upravo je Zvonkov unuk i otkrio skulpturu posvećenu ovom slavnom umetniku.

 

(Kurir.rs/Foto: Damir Vujković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...