USVOJENA NOVA PRAVILA ZA SEZONCE: Radiće najviše 180 dana godišnje a evo i šta će poslodavac morati da im plaća
Foto: Profimedia

bolji položaj radnika

USVOJENA NOVA PRAVILA ZA SEZONCE: Radiće najviše 180 dana godišnje a evo i šta će poslodavac morati da im plaća

InfoBiz -

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Definisani su poslovi na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera, saopštila je Vlada.

Predviđeno je da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunavaće se i isplaćivati, kako je predloženo, po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Predloženo je da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track