VUČIĆ NA POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ZA FABRIKU FORVERK U PRELJINI: Srećan sam što podižemo grad po grad, Moravički kraj će osetiti samo boljitak
Foto: Tanjug/Tanja Valič

nova fabrika niče u preljini

VUČIĆ NA POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ZA FABRIKU FORVERK U PRELJINI: Srećan sam što podižemo grad po grad, Moravički kraj će osetiti samo boljitak

InfoBiz -

PRELJINA - U Preljini, kod Čačka, danas je položen kamen temeljac za izgradnju moderne fabrike nemačke kompanije Forverk, koja će zaposliti više od 1.000 radnika, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri finansija Siniša Mali i državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Vučić je ovom prilikom zahvalio za trud kojim je Forverk doveden u Srbiju.

"Ovo je dobra porodična fabrika i ne sećam se ovakvog proizvodnog pogona u Čačku u poslednjih 35 godina", rekao je predsednik i dodao:

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Posebno sam srećan što grad po grad podižemo, jer 1.000 ljudi koji će ovde da radi znači da će to doneti boljitak za ceo Moravički okrug. Ako samo pogledate nekoliko godina unazad, možete videti samo napredak", rekao je predsednik Vučić.

On je najavio da će pre kraja ove godine bići potpisan ugovor o izgradnji novog auto-puta Čačak-Kraljevo-Trstenik-Kruševac-Ćićevac-Pojate.

"To znači da će Niš, Čačak i Kraljevo postati centar, središte i raskrsnice puteva i srpske železnice u budućnosti, a želimo da budu i središte industrije", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da ukoliko bude sve kako treba u septembru bi mogla da počne izgradnja nacionalnog stadiona.

"Brzo ćemo da ga uradimo. Biće lepotica. Biće jedan od najlepših evropskih stadiona", rekao je Vučić i dodao da će izgradnja nacionalnog stadiona koštati ne manje od 200 miliona evra, a možda i do 250 miliona evra.

"Naša reprezentacija imaće uslove za igru i treninge, a gledaoci za uživanje. Moći ćemo da organizujemo utakmice Lige Evrope i Lige Šampiona", rekao je predsednik Srbije i najavio ulaganja u stadione Partizana i Crvene zvezde.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je rekao da Srbija svoje obaveze na dan izmiruje i da imamo već treću godinu zaredom naša zemlja ima suficit u budžetu dodavši da u prvih pet meseci ove godine imamo 1,161 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Vučić je istakao da je to 15,8 odsto više od najuspešnije prošle godine i izrazio nadu da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu, do kraja godine.

Predsednik je dodao da je saradnja sa Nemcima od izuzetnog značaja, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je zamolio mlade u Čačku da razmišljaju o tome da ostanu u Srbiji, zasnuju porodicu, jer bez dece neće biti ni Srbije.

On je rekao da će nastaviti da se bori za dolazak stranih investitora u svaki grad i svako selo u Srbiji.

Na pitanje da li će u Čacku doći jos neko strani investitor, rekao da se "bori za to i da nikada neće stati".

"Dok sam na ovoj funkciji, boriću se za Srbiju za svaki njen grad, za svako selo i svakog čoveka", rekao je Vučić.

Kompanija Forverk und Zon će u industrijskoj zoni u Preljini napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju.

Investicija je vredna oko 50 miliona evra.

Plan je da taj veliki proizvođač rezervnih delova za autoindustriju u narednih šest godina napravi 65.000 metara kvadratnih zatvorenog proizvodnog prostora, a samo ove godine biće izgrađeno više od 40.000 kvadrata.

Grupacija Forverk und Zon je odlučila da u Čačku izgradi najveću proizvodnju jedinicu i tu će poslovati tri preduzeća grupacije: Forverk autotek, Forvek divetek i Eldizi.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Forverk und Zon je porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj koja postoji skoro 200 godina i veliki je dobavljač i proizvođač delova za audi, dajmler krajsler, folksvagen, bmv, porše i bentli.

U sastavu proizvodnog pogona nalaziće se i centar za testiranje, a radnici će imati obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Fabrika će zaposlenima omogućiti da se susretnu sa najmodernijom proizvodnjom i tehnologijom poslednje generacije, kao i opremu i mašine koje ispunjavaju najviše standarde. Radni uslovi za zaposlene će biti na visokom nivou.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track