Najnovije vesti

EVO KOLIKO IZNOSE MESEČNE ZARADE U OSTALIM GRADOVIMA: Beograđani i Novosađani raspolažu sa 162 odsto VIŠE NOVCA nego ostatak Srbije
Foto: Vladimir Šporčić

ODSKAČU OD OSTALIH GRADOVA

EVO KOLIKO IZNOSE MESEČNE ZARADE U OSTALIM GRADOVIMA: Beograđani i Novosađani raspolažu sa 162 odsto VIŠE NOVCA nego ostatak Srbije

Biznis

Kada se zbir svih zarada u Beogradu i Novom Sadu podeli sa ukupnim brojem stanovnika u ova dva grada dolazi se do zanimljivog podatka. Naime, taj iznos, koji u stvari predstavlja tzv. zaradu po glavi stanovnika, veći je za čak 162 odsto u odnosu na ostatak Srbije.

 

Drugim rečima, zbir svih zarada ostvarenih u Srbiji, izuzev Novog Sada i Beograda, kada se podeli na broj građana, daleko je manji nego što su primanja po glavi stanovnika u ova dva grada.

 

Do ovakvih brojki došao je ekonomista Miroslav Zdravković, a na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o platama po opštinama u 2017. godini.

 

foto: Nebojša Mandić

 

Naime, zarada po stanovniku u Beogradu i Novom Sadu prošle godine iznosila je 24.033 dinara mesečno. S druge strane, mesečna primanja u ostatku Srbije, bez ova dva grada, iznosila su 9.160 dinara po glavi stanovnika. Kako ističe Zdravković, ključni razlog za to je broj zaposlenih i broj građana.

 

Prosečna mesečna plata veća za oko 50 odsto

 

"Prosečan broj zaposlenih u Srbiji, s tim da ne računamo individualne poljoprivrednike i zaposlene u “sivoj zoni”, je 28,2 na 100 stanovnika. U centralnoj Srbiji, bez Beograda, iznosi 22,8 na 100 stanovnika, a u Vojvodini, kada se izuzme Novi Sad, to je 23,7 na 100 stanovnika. U Novom Sadu iznosi 39,8 na 100 stanovnika, a u Beogradu 40,8",kaže Zdravković.

 

On dodaje i da je Novi Sad prethodnih godina bio ispred Beograda, ali da je zbog relativno bržeg porasta stanovnika u odnosu na glavni grad Srbije pao po ovom pokazatelju.

 

Zanimljivo je i poređenje prosečne zarade u ova dva grada i u ostatku Srbije. Mesečna zarada je tako u Beogradu i Novom Sadu veća za 48,8 odsto u odnosu na centralnu Srbiju i Vojvodinu.

 

Podaci za Beograd i Novi Sad:

 

Broj stanovnika 2.043.258

Broj zaposlenih 830.123

Prosečna zarada (mesečno) 59.155

Zarada po stanovniku (mesečno) 24.033

Srbija (bez Beograda i Novog Sada)

Broj stanovnika 4.977.600

Broj zaposlenih 1.147.234

Prosečna zarada (mesečno) 39.744

Zarada po stanovniku (mesečno) 9.160

 

Zdravković naglašava da je, prema podacima Zavoda za statistiku, u 2017. u Srbiji živelo 7.020.858 stanovnika, a da smo imali 1.977.000 zaposlenih sa prosečnom zaradom od 47.893 dinara.

 

"Kada se pomnože zaposleni i prosečne zarade dolazimo do prosečnog mesečnog fonda zarada od 94,7 milijardi dinara, što je 13.489 dinara po stanovniku", navodi Zdravković.

 

Prema njegovim rečima, primanja po stanovniku uvećavaju se za penzije, doznake, stipendije i druge prihode.

 

 

Doznake smanjuju ovako drastične razlike

 

"Primanja od zarada po stanovniku možemo koristiti pre kao meru urbanizacije, nego kao pokazatelj razvijenosti. Posebno jer se plate zarađuju u centralnim opštinama aglomeracija i većih gradova, a troše u opštinama u kojima zaposleni žive. Tako 144.597 dinara mesečno u opštini Savski venac ne ukazuje na primanja vlasnika firmi i menadžera lociranih na Dedinju, već na medicinski centar Srbije u ovoj opštini", kaže on. 

 

foto: Zorana Jevtić

 

Kako dodaje, Beograd i Novi Sad bitno odskaču u odnosu na ostatak Srbije.

 

"Prvo, ova dva grada zajedno učestvuju sa 29,1 odsto u ukupnom broju stanovnika, zatim sa 42 odsto u broju zaposlenih i čak sa 51,2 odsto u ukupnom fondu zarada u celoj Srbiji". naglašava Zdravković, i dodaje da prihodi od poljoprivrede, doznake i druga primanja građana delom smanjuju ovako drastične razlike, ali nije poznato u kojoj meri.

 

(Kurir.rs/Blic, S.G./Foto: Vladimir Šporčić, ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...