Najnovije vesti

NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve 11,32 milijarde evra na kraju avgusta
Foto: Stefan Jokić

povećane rezerve

NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve 11,32 milijarde evra na kraju avgusta

Biznis

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju avgusta 11,32 milijarde evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula.

U odnosu na kraj avgusta 2017. godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1,04 milijarde evra, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9,46 milijardi evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.

Smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Republike Srbije i promeni njegove valutne strukture s ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku.

Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 340 miliona evra, u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima ostvarenim intervencijama NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovinom 200 miliona evra.

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 70,2 miliona evra, i pozitivan uticaj tržišnih faktora zabeležen u ovom mesecu (12,1 milion evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 483,3 miliona evra i bio je za 21,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U periodu januar-avgust ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,65 milijardi evra.

U avgustu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 miliona evra radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...