Najnovije vesti

STIŽU NOVI EVRI, A ŠTA SA STARIM: Novčanice od 100 i 200 u opticaju i posle maja 2019! BEZ VREMENSKOG OGRANIČENJA
Foto: Reuters

nema zamene

STIŽU NOVI EVRI, A ŠTA SA STARIM: Novčanice od 100 i 200 u opticaju i posle maja 2019! BEZ VREMENSKOG OGRANIČENJA

Biznis

Nova novčanica od 500 evra neće se više štampati...

BEOGRAD - Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

foto: Reuters

U Narodnoj banci Srbije su rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novčanice ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrijednost zbog uvođenja novih.

foto: Reuters

Kad je reč o uvođenju novih novčanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimenzije novčanica od 100 i 200 evra - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.

Na novčanicama su poboljšane bezbednosne karakteristike. U NBS još objašnjavaju da su novčanice od 100 i 200 evra poslednje u nizu koje čine seriju „Evropa“, jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Reuters)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...