Najnovije vesti

POPOVIĆ: Srbija i EU partnerti u inovacijama i sajberbezbednosti
Foto: Promo

POPOVIĆ: Srbija i EU partnerti u inovacijama i sajberbezbednosti

Biznis

BRISEL, 01. oktobar 2018 - Ministar Nenad Popović zadužen za inovacije i tehnološki razvoj razgovarao je danas u Briselu s potpredsednikom EK, Andrusom Ansipom, zaduženim za jednistveno digitalno tržište o unapređenju digitalne trgovine u Srbiji, ali i partnerstvu o oblasti sajberbezbednosti i inovacijama.

”Na Srbiju u EU se gleda sa puno optimizma kada se govori o digitalizaciji i inovacijima”, rekao je Popović i istakao da je sa potpredsednikom EK Andrusom Ansipom razgovaro o jedinstvenom digitalnom tržištu i regulativama koje Srbija treba da ispuni kako bi mnogo više nego danas koristila mogućnosti digitalne trgovine ili onlajn šopinga.

”Pratićemo regulativu EU i koristiti njihova iskustva i u jedinstvenom digitalnom tržištu i e-komercu kako bismo preskočili iste greške koje su oni pravili u prošlosti a kako bi koristili najbolja iskutva koja EU danas ima”, izjavio je Popović.

Popović i Ansip razgovarali su i o sajberbezbednosti što je jedna od najvažnijih tema kako u EU tako i u svetu. U EU danas je počeo tzv ”Mesec sajberbezbednosti” čiji je cilj da se podigne svest građana o sajber pretnjama i načinima kako biti bezbedan u svetu interneta.

Minsitar Nenad Popović kaže da je slučaj sa hakovanjem miliona Fejsbuk naloga samo poslednji u nizu primera zašto je sajberbezbednost važna i u fokusu i Srbije i EU. Na pitanje Tanjuga da li su korisnici Fejsbuka u Srbiji više ili manje zaštićeni od takve vrste incidenata u odnosu na građane EU, Popović kaže da je Srbija isto bezbedna kao i sve zemlje EU jer smo u oblasti sajberbezbednosti na istom nivou.

”Siguran sam da i Srbija može da doprinese mnogo sajberbezbednosti u budućnosti uz što bolju koordinaciju svojih iskustava sa drugim zemljama. Ovde ne postoje pojedinačni dobri primeri. Ovde mora da se radi zajedno. Mi smo ravnopravan partner u sajber bezbednosti sa inovativnim rešenjima koja mogu da doprinesu bezbednosti cele Evrope”, kaže Popović.

Tokom razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije Andrusom Ansipom, ministar Popović je predstavio i sve potencijale koje Srbija ima u inovacijama u novim tehologijama i startap kompanijama, a ragovaralo se i o regionalnoj saradnji i zajedničkom pristupu Srbije i susednih zemlja kada god je reč o digitalizaciji, inovacijama i ekonomskom tržištu.

”Zajedno možemo da uredimo mnogo više”, ocenio je Popović.

Popović kaže da se početkom sledeće godine očekuje i poseta potpredsednika Evropske komisije Andrusa Ansipa Srbiji.

On je podsetio da je Ansip devet godina bio premijer Estonije, zemlje koja je najviše uradila u elektronskoj upravi, i da će Srbija moći da iskoristi i ta iskustva za unapređenje svoje prakse u toj oblsti.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...