VUČIĆ NA OTVARANJU INVESTICIONOG FORUMA NORDIJSKE ALIJANSE: Zajedničko tržište regiona realnost za 5 ili 10 godina
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skup u Palati Srbija

VUČIĆ NA OTVARANJU INVESTICIONOG FORUMA NORDIJSKE ALIJANSE: Zajedničko tržište regiona realnost za 5 ili 10 godina

InfoBiz -

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, ukljucucjući i prištinsku.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na grancima. Zato smo predlagali formiranje zajedičkog tržišta, jer smo svi pojedinačno mali", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

"Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati relanost", poručio je Vučić i istakao da će time troškovi biti smanjeni za sedam do osam odsto, a region će povećati konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra.

"Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, sigran sam da možemo bolje u budućnosti", kaže Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Inevstitorima iz Danske, Finske, Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, poručio je da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom. Predsednik je naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam kljucni partneri. On je pozvao privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track