AKO ŠTEDITE, RADITE TO U DINARIMA: NBS tvrdi da je isplativije kratkoročno i dugoročno
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

štednja

AKO ŠTEDITE, RADITE TO U DINARIMA: NBS tvrdi da je isplativije kratkoročno i dugoročno

InfoBiz -

Narodna banka Srbije saopštila je danas povodom predstojećeg Svetskog dana štednje, da je štednja u dinarima isplativija od štednje u devizama – i u kratkom i u dugom roku. NBS je ukazala na značaj štednje i navela da redovnim analizama veće isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima, nastavlja da promoviše štednju u domaćoj valuti kao jedan od vidova povećanja stepena dinarizacije finansijskog sistema.

NBS navodi da analiza isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima (ulog od 100.000 dinara) dobio oko 3.000 dinara više (ili oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, pre svega zahvaljujući gotovo šest puta višoj kamatnoj stopi na dinarsku u odnosu na štednju u evrima, oslobađanju od plaćanja poreza na prihode od kamate na dinarsku štednju, kao i relativnoj stabilnosti kursa dinara.NBS ističe da veća isplativost dinarske štednje nema kratkoročni karakter i da je isplativija od štednje u evrima i u dužem (šest godina) i kraćem roku (tri meseca).

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana uz pretpostavku zanavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu pokazuje da je u poslednjih šest godina, dakle i u dugom roku - bilo isplativije štedeti u dinarima.

Takođe, da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u evrima potvrđuje, kako navode, i analiza isplativosti štednje oročene na tri meseca.

"I pored smanjenja kamatnih stopa na štedne depozite stanovništva tokom prethodnih godina zabeležen je porast i dinarske i devizne štednje, što ukazuje na poverenje stanovništva u domaći finansijski sistem", navela je NBS.

Dinarska štednja stanovništva je, kako dodaju, tokom poslednjih šest godina utrostručena, a prema poslednjim raspoloživim podacima, dinarska štednja u bankama u Srbiji je tokom oktobra 2018. godine premašila 57 milijardi dinara.

Samo u ovoj godini, ona je povećana za preko 14 odsto, od čega se najveći deo tog rasta odnosi na povećanje štednje oročene na period od šest meseci do godinu dana.

"Ovi podaci ukazuju da su analize o većoj isplativosti dinarske štednje u odnosu na deviznu, a koje je Narodna banka Srbije sprovela i jasno komunicirala sa javnošću – imale efekta na poverenje građana da povećavaju oročavanje depozita u dinarima", ocenila je NBS.

Devizna štednja stanovništva, takođe beleži povećanje i prema poslednjim raspoloživim podacima iznosi oko 9,8 milijari evra, što je povećanje od oko 0,4 mlilijarde evra u odnosu na kraj prethodne godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track