Učionica štednje
Foto: Profimedia

Rešenje neprijatne situacije

Učionica štednje

InfoBiz -

Sigurno su svi bili u situaciji recimo da je dete iz komšiluka „zakukalo“ majci kako bi on da igra neku od najnovijih igrica i da mu za to treba novi laptop koji košta pet stotina evra. Neprijatna situacija. Bez obzira koliko bliski bili sa gostima ta diskusija se rešava rečenicom proceđenom kroz zube „pričaćemo kad gosti odu!“. Često takve situacije prođu bez odgovora i gurnu se pod tepih i računa se da dete ima kratku pamet i da će zaboravtiti šta je tražio.

U tim situacijama komšinici može da se ponudi malo drugačije rešenje. Zašto detetu ne objasniti šta to znači štednja i šta sve ona donosi odnosno da će tako posle nekog vremena moći da kupi sebi stvar koju želi? Naravno uvek će roditelj tu biti da „pogura“ malo i da se uz pomoć roditelja kupi to nešto što se toliko želi.

Štednja na kratke rokove upravo tome i služi da ako procenimo da nešto želimo da kupimo ili negde da otputujemo novac oročimo i još na njemu zaradimo umesto što rizikujemo i potrošimo ga odmah. Malom komšiji može da se objasni ceo koncept da može da štedi u banci i da posle nekog vremena banka na njegov novac doda još malo kao nagradu što ima poverenje u njih i daje im svoj džeparac da čuvaju.

Dobar primer za kratkoročnu štednju u evrima je specijalna ponuda Addiko banke pripremljena za „Mesec štednje“. Na rok od šest meseci kamata je 2 odsto. Naravno, tu je i ponuda štednje u dinarima i dolarima i na druge rokove.

Deca vrlo brzo uče tako da možemo da očekujemo da prvi sledeći put kada ostane neki dinar od džeparca dođe dete do nas i kaže hoću da stavim novac u banku da počnem da skupljam za laptop. Sa decom treba razgovarati i treba imati strpljenja za njih i njihove potrebe, a i stariji kroz neke priče kao što je štednja mogu da nauče nešto i krenu da menjaju svoje navike.

(Promo - tekst / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja