Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆEVA: Brza pruga do Budimpešte najvažniji projekat sa Kinom
Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

modernizacija

MIHAJLOVIĆEVA: Brza pruga do Budimpešte najvažniji projekat sa Kinom

Biznis

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas s ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom i zamenikom glavnog inženjera kineskih železnica i predsednikom kompanije "Čajna rejlvej internešenel" (CRIC) Jeng Džungminom o realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Ona istakla je da je reč o najvažnijem projektu na kome rade Srbija i Kina, koji je bio tema nedavnih razgovora dvojice predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

foto: Kabinet potpredsednice Vlade

"Čelično prijateljstvo i odlični bilateralni odnosi Srbije i Kine predstavljaju najčvršći temelj za našu saradnju na ovom projektu. Za srpsku železnicu nema važnijeg infrastrukturnog projekta i zajedno ćemo prevazići sve moguće prepreke i učiniti sve da se radovi dodatno ubrzaju. Posvećenost i predan rad očekujem kako od srpskih železnica, tako i od konzorcijuma kineskih kompanija koje rade na ovom projektu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je ova pruga koja je projektovana za brzine do 200 km na sat deo globalne kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" i istakla da je Ministarstvo na raspolaganju izvođačima 24 sata dnevno za svaku vrstu saradnje i pomoći.

Ambasador Li zahvalio je Mihajlovićevoj na ličnom angažmanu na ovom projektu koji uživa punu pažnju predsednika i premijera vlada Srbije i Kine i naglasio da je u pitanju projekat predvodnik Srbije i Kine.

foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Jeng Džungmin se saglasio sa potpredsednicom Mihajlović, rekavši da je za Kinu ovaj projekat veoma važan i izvestio je o preduzetim koracima kako bi se radovi na deonici Beograd-Stara Pazova, dugoj 34,5 km i vrednoj 350,1 milion dolara, dodatno ubrzali.

"Uveravam Vas da ćemo sa lokalnim podizvođačima ispuniti dinamički plan i ispoštovati sve obaveze iz komercijalnog ugovora, između ostalog o učešću nekineskih podizvođača i proizvoda od najmanje 46 odsto, kako bi radovi bili završeni u roku", rekao je Jeng.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...