Najnovije vesti

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 200 miliona evra ulaganja u vodni saobraćaj
Foto: Facebook Printscreen/Ministarstvo građevinarstva

potpisan ugovor

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 200 miliona evra ulaganja u vodni saobraćaj

Biznis

BEOGRAD - Vlade Srbije i Evropska investiciona banka potpisali su danas ugovor o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da će Vlada uz podršku Evropske investicione banke (EIB) i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od 200 miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture.

foto: Facebook Printscreen/Ministarstvo građevinarstva

"Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih 15 godina u Evropi, rekla je Mihajlovićeva povodom potpisivanja ugovora, koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Mateo Rivelini.

 

Mihajlović je istakla da vodni saobraćaj time postaje deo novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukture, koji obuhvata i izgradnju novih auto-puteva, modernizaciju železnice, kao i izgradnju stanova za snage bezbednosti.

 

"Naš cilj je da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, a zahteva unapredjenje infrastrukture i obezbeđivanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe", rekla je ona.

foto: Facebook Printscreen/Ministarstvo građevinarstva

Dodala je da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica "Đerdap 1" i "Đerdap 2", proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uredjenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava izmedju Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om, kako je rekla, obuhvataju i vadjenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvodjenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

 

Prema njenim rečima, ugovor koji je danas potpisan obezbedjuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta.

Ministar finansija Mali je rekao da luke, plovni putevi i inteligentni saobraćajni sistemi, kao i razvoj kopnene infrastrukture, doprinose ekonomskom razvoju zemlje, zbog čega je unapredjenje rečne transportne infrastrukture za Srbiju od izuzetnog značaja.

 

"Reč je o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da doprinese razvoju Luke Smederevo, pošto će kapaciteti Terminala za rasute i generalne terete biti prošireni. Između ostalog, predviđeni su radovi i na Đerdapu 1 i 2, a što je posebno značajno predviđa se uređenje kritičnih sektora na Savi i Dunavu. Novi, kraći i bolji putevi, bilo da su vodni ili kopneni, doprineće da roba koja se proizvodi u Srbiji lakše, brže i jeftinije stigne do kupaca u Evropi, što će dodatno uticati na konkurentnost domaće privrede", rekao je Mali.

foto: Facebook Printscreen/Ministarstvo građevinarstva

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko rekao je povodom potpisivanja ovog ugovora da EIB, kao banka Evropske unije, investira u region Zapadnog Balkana već više od 40 godina, donoseći znanje, finansijske instrumente i posvećenost rešavanju dugoročnih potreba u oblasti kritične infrastrukture.

"Zajam koji je danas potpisan predstavlja još jedan primer plodne saradnje sa Republikom Srbijom. Verujem da će ovaj projekat doneti ekonomsku korist Srbiji i njenim građanima i postaviti temelj za nove investicije u ovom sektoru", rekao je on.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

 

"Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbeđuje značajna bespovratna sredstava za sufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020. Srbija ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju. Potrebno je da na tome radimo zajedno, još u fazi pripreme projekata, baš kao što smo radili na projektima unapređenja infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva", rekao je Fabrici.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...