VAUČERI NAPUNILI DOMAĆE BANJE: Penzioneri za turistički bum
Foto: Shutterstock

Popust Vaučeri napunili domaće banje

VAUČERI NAPUNILI DOMAĆE BANJE: Penzioneri za turistički bum

InfoBiz -

Za odmor u Srbiji država će u 2019. godini izdvojiti 500 miliona dinara, a ovoj subvenciji najviše će se obradovati najstariji sugrađani, koji koriste više od polovine izdvojenog novca

Od 250.000 vaučera od 5.000 dinara za odmor u Srbiji, koliko ih je ukupno podeljeno od 2015, više od polovine iskoristili su najstariji sugrađani i na taj način izazvali pravi bum u domaćem turizmu.

Sudeći po predlogu budžeta za 2019, u kome je planirano 500 miliona dinara za 100.000 turističkih vaučera, penzioneri će i naredne godine imati priliku da daju doprinos razvoju srpskog turizma, naročito banjskog.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera, ističe da su penzioneri najčešći korisnici vaučera zato što većina ima mala primanja, pa im dodatak od 5.000 dinara mnogo znači. - Čak milion i 100.000 penzionera prima penziju ispod 30.000 dinara i zato su najrevnosniji u uzimanju vaučera za odmor, uglavnom zbog odlaska u banje. Penzioneri ne idu u najskuplje hotele, već u objekte u kojima su cene pristupačnije i koštaju od 2.000 do 3.000 dinara dnevno. U banjama borave uglavnom po sedam dana tokom letenje sezone, zato što objekti u kojima oni odsedaju nemaju uredno grejanje, pa ih penzioneri izbegavaju u hladnijim danima - kaže Perić.

foto: Shutterstock

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija potvrđuju da je za podelu vaučera u 2019. planirano pola milijarde dinara. - Penzioneri su najverniji korisnici vaučera i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je ova mera Vlade Srbije najviše pomogla i omogućila da upravo naši najstariji sugrađani putuju po svojoj zemlji i uživaju u njenim lepotama i raznovrsnoj turističkoj ponudi. Među građanima zainteresovanim za korišćenje vaučera u 2018. godini najviše je bilo upravo penzionera (53 odsto), a zatim slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposleni (11 odsto) - kažu u Ministarstvu turizma.

Najtraženije destinacije za realizaciju vaučera u 2018. godini bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom Banja i Ribarska Banja, dok su najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali stanovnici Beograda, Niša, Novog Sada, Pančeva i Kragujevca.

Marija Labović

Vetar u leđa

Da je dodela vaučera dala sjajan vetar u leđa domaćem turizmu, smatra i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. - Naši najstariji sugrađani se najčešće odlučuju za korišćenje subvencionisanog odmora, ali i ljudi sa ličnim dohotkom nižim od 60.000 dinara, što svakako pokazuje koliko je ova mera značajna. Akcija dodele vaučera znatno utiče na rast prometa domaćih turista, a ujedno ova mera ima za cilj ne samo da se građani odmaraju u svojoj zemlji već i da se bolje upoznaju sa svim njenim kulturnim i prirodnim bogatstvima - ističe Labovićeva.

foto: Printscreen

BROJKE

250.000 građana koristilo je vaučere za odmor u Srbiji za četiri godine 1.220 ugostiteljskih objekata primalo je vaučere za odmor u 2017. 53% podeljenih vaučera uzeli su penzioneri 100.000 vaučera podeljeno je u 2018.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja