Najnovije vesti

VUČIĆ U KRAGUJEVCU: Tu gde Nemci dođu, uspeh je zagarantovan! Otvorena prva fabrika u industrijskom parku MIND, prve tramvaje da kupi Beograd (FOTO)
Foto: Predsedništvo Srbije

Svečanost u šumadiji

VUČIĆ U KRAGUJEVCU: Tu gde Nemci dođu, uspeh je zagarantovan! Otvorena prva fabrika u industrijskom parku MIND, prve tramvaje da kupi Beograd (FOTO)

Biznis

U sklopu Parka, koji se prostire na 150 hektara, u toku je izgradnja industrijske zone gde će, sem fabrika, biti smeštene sve potrebne službe poput vrtića, doma zdravlja...

KRAGUJEVAC - Tu gde Nemci dođu, uspeh je zagarantovan! Neka mi se smeju, neka govore sa sam lud i blesav što tako govorim, ali tako jeste. Prve tramvaje koji odavde izađu, voleo bih da kupi baš Beograd - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se okupljenima na svečanom otvaranju fabrike AMM, prve u kragujevačkom industrijskom parku MIND.

1 / 17 Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je podsetio i da kad je došao na mesto premijera, u nemačkim fabrikama širom Srbije bilo je zaposleno 17.000 ljudi, a da danas u njima radi više od 50.000 ljudi. On je dodao da je ovo divan dan, spas za Šumadiju i velika vest za ljude iz okoline - Batočine, Rače...

- Hvala Nemcima za sve što su učinili, hvala im na ovim ulaganjima... Neverovatno je da smo sve ovo uradili za samo 7 meseci... Hvala i porodici Milanović... - rekao je Vučić poželevši investitoru Bratislavu Milanoviću još unučića.

foto: Predsedništvo Srbije

Naime, u industrijskom kompleksu MIND park kod Kragujevca danas je otvorena prva fabrika, "AMM", koja posluje u okviru "Majnd grupe".

Vrpcu su presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije MIND Real Estate Bratislav Milanović, a svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić Fabrika se prostire na oko 8.000 kvadrata i u njoj će se proizvoditi delovi za šinska vozila.

Inače, u sklopu Parka, koji se prostire na 150 hektara, u toku je izgradnja industrijske zone gde će, sem fabrika, biti smeštene sve potrebne službe poput vrtića, doma zdravlja...

foto: Predsedništvo Srbije

U okviru industrijske zone naredne godine biće otvorena i proizvodna hala nemačkog "Simensa" koji od februara posluje u Kragujevcu. MIND park će, prema očekivanju investitora MIND Real Estate, vratiti Kragujevcu poziciju glavnog industrijskog centra Srbije. 

Industrijski kompleks MIND Park, proglašen od strane Vlade Republike Srbije kao projekat od nacionalnog značaja, obezbediće i kapacitete za razvoj inovativnih rešenja, ne samo u industriji šinskih vozila, već i drugih industrijskih grana visokih tehnologija.

foto: Predsedništvo Srbije

Investitor kompleksa je kompanija MIND Real Estate vlasništvu Bratislava Milanovića. U sklopu parka, u toku je izgradnja industrijske zone, gde će, sem fabrika za obradu i izradu delova karoserije, biti smeštene i sve potrebne službe za podršku, uključujući lakirnicu, nabavku, logistiku, ljudske resurse, IT, kao i javnih službi, što će prema rečima investitora, omogućiti da se ceo lanac proizvodnje do finalnog proizvoda odvija na istoj lokaciji.

Planirana je i poslovna zona, na površini od oko 15 hektara Parka. Ova zona obuhvataće Upravnu zgradu i objekte sa razvojno-istraživačkim potencijalima, kao što su naučno-tehnološki park, institut, edukacioni centar i prostor za startup kompanije.

foto: Predsedništvo Srbije

Planirana je i izgradnja polikliničko-dijagnostičkog centra sa najsavremonijom "Siemens" opremom, kao i propratnih sadržaja uključujući kantinu, dečije obdanište i sportski centar. U pripremi je i gradnja aerodromske piste.

Za šest meseci, (od 12. aprila ove godine) u okviru industrijske zone, u potpunosti je završena prva fabrika za obradu aluminijuma uz započetu gradnju fabrike za obradu čelika, a plan je da bude završena u martu 2019. godine.

foto: Predsedništvo Srbije

U septembru ove godine, krenula je i izgradnja fabrike za proizvodnju tramvaja kompanije Siemens Avenio, a plan je da bude završena u julu naredne godine.

Za potrebe parka, uz podršku Vlade Srbije, obezbeđeno je napajanje električnom energijom, prirodnim gasom, izgrađena je telekomunikciona infrastruktura, a radi se i na izgradnji pristupnih saobraćajnica.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...