Najnovije vesti

RASIM LJAJIĆ ZADOVOLJAN: 2018. oborila rekord! Iz Kine stiglo 102.000 turista
Foto: EPA/Ilustracija

Srbija postaje sve prepoznatljivija destinacija za strance

RASIM LJAJIĆ ZADOVOLJAN: 2018. oborila rekord! Iz Kine stiglo 102.000 turista

Biznis

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je protekla godina bila rekordna, kada su pitanju dolasci domaćih i stranih gostiju, kao i da je zadržan trend dvocifrenog rasta broja turista, koji je u 2018. godini iznosio 11 odsto.

"Za razliku od prethodnih godina, u 2018. po prvi put smo imali identičan broj domaćih i stranih gostiju, približno po 1,7 miliona, što ukazuje na to da Srbija postaje sve prepoznatljivija destinacija za strane turiste, naročito za one sa

dalekih tržišta", kazao je Ljajić.

U prilog tome, dodao je ministar, govori i podatak da je procentualno najveći rast dolazaka u Srbiju zabeležen od strane kineskih turista, kojih je u prošloj godini bilo za 98 odsto više nego u 2017. godini.

foto: Zorana Jevtić

"Našu zemlju je tokom prošle godine posetilo više od 102.000 turista iz Kine, skoro duplo više nego 2017", naveo je Ljajić.

Kada je u pitanju razvoj domaćih turističkih centara, ministar kaže da je Sokobanja po prvi put ušla među pet destinacija u Srbiji prema broju ostvarenih noćenja, kao i da je u Sokobanji zabeležen najveći rast broja noćenja, i to za čak 90 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Govoreći o predstojećem 41. Međunarodnom sajmu turizma, koji će bi održan od 21. do 24. februara, Ljajić je rekao da se očekuje učešće izlagača iz 45 zemalja.

Država partner ovogodišnjeg sajma turizma, naveo je Ljajić, je Bugarska, a po prvi put svoju turističku ponudu predstaviće Maldivi, dok se na sajam posle višegodišnje pauze vraćaju Kuba i Indonezija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...