Najnovije vesti

ANTIĆ: Izgradnja gasovoda Turski tok u Srbiji počinje u aprilu
Foto: Dado Đilas

energetska investicija

ANTIĆ: Izgradnja gasovoda Turski tok u Srbiji počinje u aprilu

Biznis

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Agencija za energetiku donela konačno rešenje u vezi magistralnog gasovoda koji će od bugarske do mađarske granice prolaziti kroz Srbiju i da će radovi na izgradnji početi tokom aprila.

Antić je novinarima rekao da je Agencija to rešenje donela 5. marta.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) doneo je rešenje o izuzeću novog interkonektora za prirodni gas koji će biti 400 kilometara dug od Bugarske do Mađarske od obaveze primene pravila pristupa treće strane, navedeno je u rešenju koje je obavljeno na službenom sajtu te Agencije.

Odluka je doneta na osnovu zahteva koji je podnela firma "Gastrans" iz Novog Sada, a obuhvata izuzeće od obaveza primena pravila pristupa treće strane kao opštih pravila raspodele kapaciteta i opštih uslova transporta prirodnog gasa i regulisanih cena, kao i izuzeće od obaveza vlasničkog razdvajanja.

Rešenje AERS-a odnosi se na celokupni objekat budućeg gasnog interkonektora za transport prirodnog gasa čiji je godišnji tehnički kapacitet 13,88 milijardi kubnih metara.

Njegov je ulaz u Srbiju kod Zaječara, gde se povezuje sa bugarskim gasovodom, a izlazi su kod Horgoša, gde se povezuje sa Mađarskom, odnosno kod Paraćina, Pančeva i Gospođinaca gde će novi gasovod biti povezan sa domaćim gasovodom kojim upravlja operater transportnog sistema u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...