DAČIĆ: Još se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom
Foto: Marina Lopičić

pregovori u toku

DAČIĆ: Još se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom

InfoBiz -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nastavljaju razgovori stručnjaka u vezi sa sporazumom Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom i da je cilj da se što pre završe.

On je novinarima u Beogradu posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, rekao da su do sada održane tri runde pregovora i da se u toku usaglašavanja oko toga koji proizvodi iz Srbije će se bez carine naći na tržištu Evroazijske unije.

Dačić je objasnio da Srbija sa državama članicama Evroazijske unije već ima potpisane bilateralne trgovinske sporazume, a da se sada pregovara o tome da se na nivou čitave unije potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji bi po broju i obuhvatu proizvoda bio različit od tih sporazuma.

Dodao je da Rusija, koliko je on upućen, ne pravi probleme Srbiji kada je u pitanju stavljanje proizvoda na listu, iako i ona štiti svoje proizvode, ali da se neke druge zemlje članice Evroazijske unije trenutno više zalažu za svoje interese.

On je kazao da, pošto su to prijateljske zemlje, treba ih ubediti da dođe do sporazuma koji bi obuhvatio celokupno tržište Evroazijske unije u kojoj su pored Rusije, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov je kazao da će Rusija ubeđivati kolege da je u interesu povećanja sveobuhvatne robne razmene u interesu da se proizvodi iz Srbije nađu na tom spisku roba koje će se uvoziti bez carine, ali da je u pitanju dugoročan proces.

Na pitanje novinara dokle se stiglo za realizacijom sporazuma Srbije i Rusije o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno stvaranju centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, Dačić je kazao da bi do kraja godine trebalo da budu pripremljeni akti u vezi s tim projektom. On je istakao da se nuklearna energija neće koristi ni u kakve druge svrhe, osim u mirnodopske, poput koršćenja u medicini.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track