Šoškić: Nema razloga da podnosim ostavku

Guverner uporan

Šoškić: Nema razloga da podnosim ostavku

InfoBiz -
Prvi čovek NBS nema nameru da napusti tu funkciju iako ga optužuju za kurs dinara i loše poslovanje Narodne banke

BEOGRAD - Ne ide mu se!

Prvi čovek Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, iako se u javnosti već spekuliše o njegovom odlasku s te funkcije, nema nameru da podnese ostavku. Šoškić je ovo juče i zvanično saopštio i dodao kako uopšte ne vidi razlog da se ta priča poteže u javnosti.

- Nema razloga da podnesem ostavku i ne razmišljam o tome. Posao guvernera obavljam odgovorno, u skladu sa zakonom i u interesu države - kazao je Šoškić. On je dodao da ne očekuje da će biti promena na čelu NBS po formiranju nove vlade, ali je rekao da oni koji žele da ga smene mogu da koriste zakonom utvrđenu proceduru.

A ta procedura i nije tako jednostavna. Prvo, da bi neko postao prvi čovek NBS, treba da ima desetogodišnje iskustvo u oblasti ekonomije, finansija ili bankarstva, ali i da ne bude član stranke, zbog čega potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković otpada (osim ako ne podnese ostavku na sve stranačke funkcije).

U članu 26 Zakona o Narodnoj banci jasno piše da guverner može otići s funkcije po isteku mandata, a pre toga samo podnošenjem pismene ostavke, ili ako u međuvremenu ispuni uslov za penziju. Podsetimo, guverner se bira na šest godina, a Šoškić je na ovu funkciju došao 28. jula 2010.Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je uveren da bi funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković bila bolji guverner od sadašnjeg.- Sa Agrobankom i nekim drugim bankama ne bi se desilo to što jeste da je NBS bolje radila svoj posao. Nije Šoškić neka „sveta krava“. Njega je na mesto guvernera doveo Boris Tadić dok je bio predsednik Srbije, kako bi radio za DS. Ako me pitate da li bi Jorgovanka bila bolji guverner, odgovor je - da. Ako mislite da bi Miroslav Mišković naređivao Jorgovanki, grdno se varate - dodao je Vučić.

Naprednjaci uvereni da bi ona bolje vodila NBS - Foto: Marina Lopičić
Naprednjaci uvereni da bi ona bolje vodila NBS - Foto: Marina Lopičić

Guvernera teško smenitiNova vlada bi preko svoje skupštinske većine mogla da promeni zakon o NBS kako bi sprovela nameru da zameni prvog čoveka NBS. Osim toga, ova fotelja bi mogla da ostane upražnjena samo ako bi Šoškić sam podneo ostavku, ili ukoliko bi vladajuća većina u Zakonu o Narodnoj banci pronašla neki osnov za smenu, što je teško izvodljivo.Šta ne može guvernerl Ne sme da bude član stranke, poslanik, član vladel Zabranjeno mu je članstvo u UO banakal Ne može imati akcije ili dužničke hartije od vrednosti banke niti udela u njojl Ne može da bude povezan sa članovima stranke, poslanicima ili članovima vladePad dinaraPeriod srednji kurs dinara za evro

jun 2010. 102

septembar 2010. 106

decembar 2010. 107

mart 2011. 103

jun 2011. 97

septembar 2011. 100

decembar 2011. 103

mart 2012. 110

jun 2012. 117

16. jul 115

Napomena: Period otkako je Šoškić na čelu NBS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track