MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina počinje u junu
Foto: Ana Paunković

deonica je duga 17 kilometara

MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina počinje u junu

InfoBiz -

Novi auto-put od Sremske Rače do Kuzmina u dužini od 17 kilometara počeće da se gradi u junu, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Radovima na toj deonici će početi projekat izgradnje budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Zahvaljujem Sremskoj Mitrovici na svemu što rade na pripremi novog projekta za novi autoput od Sremske Rače do Kuzmina, gde želimo da počnemo radove u junu", rekla je Mihajlović novinarima u opštini Pećinci, gde je razgovarala sa načelnikom Sremskog upravnog okruga Pericom Gakovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz Sremskog okruga, kao i predsednikom opštine Pećinci Željkom Trbovićem.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Drug krak je deonica auoput Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi je potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Još 1,3 milijarde dinara za puteve

Ministarstvo građevinarstva će opredeliti dodatne 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju puteva u Sremskom okrugu, najavila je danas ministarka.

"Na današnjem sastanku napravili smo realnu dinamiku realizacije projekata za ovu i 2020. godinu. Opredelićemo dodatne 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju puteva u Sremskom okrugu. Hvala svim opštinama i gradu Sremskoj Mitrovici na podršci koju nam pružaju za kapitalne projekte koje Ministarstvo vodi - izgradnju brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, kao i budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva, za koji očekujemo da u junu započnu radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin", istakla je ona.

Mihajlović je dodala da je zbog izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac i prevoza peska uništen lokalni put Deč-Preka Kaldrma-Ašanja i da će država sa izvođačem radova dogovoriti da se taj put rekonstruiše.

Ona je dodala i da je sa Železnicama Srbije dogovoreno da do juna budu rekonstruisani putni prelazi u Šidu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track