AMBASADOR RUSIJE POTVRDIO IZGRADNJU GASOVODA: Srbiji 50 miliona dolara od ruskog gasa
Foto: Kurir

"TURSKI TOK"

AMBASADOR RUSIJE POTVRDIO IZGRADNJU GASOVODA: Srbiji 50 miliona dolara od ruskog gasa

InfoBiz -

Potvrđeno pisanje Kurira Od 2020. godine ovaj energent će nam, umesto preko Ukrajine, stizati iz pravca Bugarske po povoljnoj ceni, a naša država će i zaraditi, najavio je Aleksandar Čepurin

Ruski gas od 2020. godine u Srbiju neće stizati preko Ukrajine, već gasovodom "Turski tok", čija gradnja, prema najavama ministra Aleksandra Antića, počinje idućeg meseca.

Ovu informaciju, koju je Kurir ekskluzivno objavio još u oktobru prošle godine, zvanično je obelodanio je u četvrtak uveče ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin na Tviteru.

- Od 2020. godine će se prekinuti isporuke gasa Transbalkanskim koridorom preko Ukrajine. Istovremeno će proraditi oba kraka "Turskog toka". Srbija će neprekidno dobijati ne samo gas po povoljnoj ceni, kao i sada, već i znatne prihode od tranzita - napisao je Čepurin.

foto: Dado Đilas

Da će gradnja gasovoda "Turski tok" od Bugarske preko Srbije do granice sa Mađarskom našoj zemlji doneti višestruke koristi, smatra i Ljubinko Savić, stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

- U kontekstu trećeg energetskog paketa i izjave ambasadora Čepurina, sve smo bliže konačnoj odluci i realizaciji izgradnje "Turskog toka" kroz Srbiju. Srbija polaže velike nade u izgradnju jednog takvog infrastrukturnog objekta sa više aspekata. Pre svega, realizacijom tog projekta dobićemo sigurno snabdevanje prirodnim gasom, što podiže ukupnu energetsku bezbednost Srbije. Postajemo tranzitna zemlja za prirodni gas, od čega se očekuju određeni prihodi po osnovu tranzitne takse od minimum 50 miliona dolara godišnje. Imaćemo dve interkonekcije: jednu iz pravca Mađarske, drugu sa istoka iz Turske i Bugarske.

On dodaje da će korist od "Turskog toka" imati i srpske kompanije koje će učestvovati u gradnji gasovoda, a zatim i na njegovom održavanju u fazi eksploatacije. - Moguće je kasnije razvijati i neke gasne elektrane, ali je pitanje da li će prirodni gas za tu namenu imati povlašćenu cenu od "Gasproma" - ističe Savić.

foto: Kurir

Podsetimo, izgradnja gasovoda "Južni tok", čijom će trasom sada ići "Turski tok", prekinuta je sredinom 2014. zbog neslaganja Rusije i Evropske komisije o uslovima njegove izgradnje. Međutim, u februaru ove godine Evropska energetska zajednica aminovala je gradnju. Prethodno je u oktobru od predsednika Rusije Vladimira Putina stigla naredba da se odmah započne s gradnjom gasovoda "Turski tok", a Srbija je određena za centralno čvorište ovog gasovoda, što joj daje stratešku poziciju.

Stevica Deđanski Svima je u interesu da to bude što pre

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike, kaže da bi voleo da je ambasador Čepurin u pravu, ali nema dovoljno informacija koje bi potvrdile da će to tako i biti. - Srbija radi na tome da ima redovno snabdevanje gasom i da imamo diverzifikovane pravce snabdevanja iz više pravaca, a ne samo iz jednog. "Turski tok" je najbliži realizaciji, a Srbiji je cilj da što pre bude energetski bezbedna zemlja i da građani imaju dovoljno gasa. Radi se na tome i plan je da to bude što pre, jer je to u interesu obe zemlje, kao i Mađarske i drugih zemalja koje su uključene u to.

ČINJENICE: - 1,7 milijardi evra košta izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju - 830 hiljada evra trebalo bi da uloži Srbija u izgradnju gasovoda, a ostatak ruska strana - 2 milijarde kubika gasa godišnja je potrošnja gasa u Srbiji - 400 kilometara dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track