DIGITALNI SAMIT EKONOMIJA ZAPADNOG BALKANA: U Beograd stiže 3.000 učesnika iz celog sveta!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

međan

DIGITALNI SAMIT EKONOMIJA ZAPADNOG BALKANA: U Beograd stiže 3.000 učesnika iz celog sveta!

InfoBiz -

Drugi digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, koji će tokom dva dana okupiti 3.000 učesnika iz 30 ekonomija sa Zapadnog Balkana, iz Evrope i sveta, počeće 4. aprila u Beogradu.

Međunardoni samit će okupiti ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu regiona, predstavnike Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnike startapova.

Digitalni samit, koji će biti održan u Palati Srbija u okviru Digitalne nedelje, jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Samit će otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Djao, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

U okviru Samita najbolje IT kompanije u regionu imaće priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta. Predviđeno je da 200 govornika predstavi najnovije trendove u IT-u.

Direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je ranije izjavio Tanjugu da je samit ključni događaj za digitalnu transformaciju ekonomija Zapadnog Balkana.

Jovanović ističe da je reč o najvažnijem događaju u našoj zemlji ove godine.

"Ovo je sigurno najbitniji događaj kada je u pitanju digitalna transformacija ekonomija Zapadnog Balkana. Na tri bine govoriće skoro 200 govornika iz celog sveta i okupiće 3.000 ucesnika iz 30 ekonomija ZB, Evrope i sveta", kaže Jovanović, To je prilika da dostignuća u oblasti digitalizacije predstave ministri za informaciono društvo i digitalnu agendu ekonomija Zapadnog Balkana, dodao je on.

Interesantno je da će se među govornicima na Drugom ditigalnom samitu pojaviti i robot "Sofija", najnovina inovacija "Hanson Robotike".

"Sofija" je, kažu u Kancelariji za IT i eUpravu, nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštacku inteligenciju.

Organizacija Digitalnog samita će podrazumevati da u Beograd budu dovedeni moderni trendovi, koji do sada nisu viđeni u Srbiji i regionu, tako da će posetioci imati mnogo zanimljivog sadržaja, a sve će biti digitalizovano i potpuno u skladu sa nazivom samog dogadaja, najavljuju organizatori.

Digitalna nedelja Srbije obeležava se od 1. do 7. aprila nizom manifestacija širom Srbije.

Predviđeno je da 3. aprila bude organizovan International Day sa predstavnicima EU ekonomija, u okviru koga će biti održani okrugli stolovi Srbija-Nemacka, Srbija-Francuska, kao i okrugli stolovi UN-a.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track