Najnovije vesti

ČADEŽ: Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na Samitu o Zapadnom Balkanu
Foto: Zorana Jevtić

ZA LAKŠU TRGOVINU I VIŠE INVESTICIJA U REGIONU!

ČADEŽ: Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na Samitu o Zapadnom Balkanu

Biznis

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa, ove godine, u julu, održava u Poljskoj, dogovoreno je danas u Trstu, na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, kojim predsedava Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

„Planiramo da na skupu u Poznanju, na poslovnom forumu, kome će prisustovati 30 velikih regionalnih kompanija – po pet iz svake ekonomije, ali i značajne korporacije iz Evropske unije, među kojima više od 50 nemačkih i austrijskih, lansiramo zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje“, najavljuje Čadež.

Posredstvom, ove platforme, kako objašnjava, rešavala bi se pitanja od značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status naše industrije i usluga, kraće prekogranične procedure, bolji pristup finansiranju...

Uoči Samita u Poznanju, Komorski investicioni forum će, po rečima generalnog sekretara Safeta Grdžaliju, u partnerstvu za britanskim Fajnenšel Tajmsom, krajem juna u Londonu, organizovati biznis forum na kome će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje u regionu.

Sa ciljem stvaranja što podsticajnijeg poslovnog okruženja za privređivanje domaćih kompanija i veći priliv investicija iz sveta, zajednička komora regiona sa partnerima će raditi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse.

Sa generalnim sekretarom CEFTA Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a, koji su prisustvovali današnjem zasedanju Upravnog odbora KIF-a, dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji i zajedničke aktivnosti na sinhornizaciji dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobnom priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranju jedinstvene tačke podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater, čime bi se značajno ubrzao trgovinski promet, kaže Čadež.

Komorski investicioni forum, ističe Čadež, pružiće punu podršku u primeni dogovornih rešenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija. Istovremeno, poslovna zajednica Zapadnog Balkana – članice komora okupljenih u KIF-u, zalažu se za novi pristup u funkcionisanju CEFTA i uspostavljanje principa odgovornosti u slučaju kršenja sporazuma uvođenjem necarinskih barijera.

„U sklopu razvoja novih proizvoda i usluga KIF-a, dogovoreno je da se krene sa uspostavljanjem zajedničke regionalne arbitraže za vansudsko rešavanje kompanijskih sporova, kao i sa aktivnostima na čvršćem povezivanju start up zajednice Zapadnog Balkana“, najavio je Branko Azeski, potpredsednik Upravnog odbora KIF-a i predsednik Privredne komore Severne Makedonije.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...