LJAJIĆ NA DIGITALNOM PUTU SVILE U PEKINGU:  Srbija lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija na Zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

LJAJIĆ NA DIGITALNOM PUTU SVILE U PEKINGU: Srbija lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija na Zapadnom Balkanu

InfoBiz -

PEKING - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je izgradnja širokopojasne infrastrukture ključni uslov da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom i da joj je na tom putu Kina strateški partner.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ljajić je u Pekingu na panelu "Digitalni put svile", koji se prvi put održava u sklopu Foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", istakao da je Srbija na Zapadnom Balkanu lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i da poslednjih godina ovaj sektor beleži pravu ekspanziju.

"U ovom trenutku, naše ključne aktivnosti su usmerene ka razvoju širokopojasne infrastrukture, što znači da radimo na izgradnji optičkih mreža i pripremamo se za uvođenje 5G tehnologije. Huavei je u ovom poslu za nas ključni partner", poručio je Ljajić.

On je ocenio da će četvrta industrijska revolucija, koja je upravo u toku, fundamentalno promeniti način života, rada i odnosa među ljudima.

Upravo je Kina, istakao je Ljajić, dokaz da primenom informaciono- komunikacionih tehnologija može da se unapredi čitavo društvo, razviju sve oblasti industrije i da se dospe na sam vrh vodećih tehnoloških i ekonomskih sila u svetu.

Realizacijom projekta "Digitalni put svile" koji podrazumeva izgradnju informacione infrastrukture, odnosno optičkih mreža širom sveta u razvoju, Kina će, kako je dodao, doprineti ubrzanju digitalnog razvoja i drugih zemalja.

Ljajić je naglasio da i Srbiji predstoji digitalna transformacija svih grana privrede, društva i potpuna digitalizacija ekonomije i da će ovaj proces, uz promenu obrazovne strukture zaposlenih, doneti povećanje broja radnih mesta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track