UDAR NA NOVČANIK SRPSKIH VOZAČA: Benzin poskupeo za 11 dinara i biće još skuplji
Foto: Dragana Udovičić

PAPRENO

UDAR NA NOVČANIK SRPSKIH VOZAČA: Benzin poskupeo za 11 dinara i biće još skuplji

InfoBiz -

Cena sirove nafte za pet meseci skočila je za čak 48 odsto, a i dalje blago raste, što će se odraziti i na cenovnike na domaćim benzinskim stanicama

Od kraja decembra do sada cena sirove nafte na svetskim berzama povećana je za čak 48 odsto, zbog čega je u istom periodu benzin na srpskim pumpama poskupeo za 11 dinara, a dizel za četiri.

Naftaši upozoravaju da će trend blagog poskupljenja biti nastavljen i u narednom periodu, ali ne očekuju dramatične skokove poput onog od pre pet godina, kad je barel "crnog zlata" koštao 115 dolara.

foto: Dado Đilas

- Cenu nafte na berzama diktiraju politička dešavanja u zemljama proizvođačima, prerađivačima i najvećim potrošačima ovog energenta. U poslednjih pet meseci na rast cena su uticala dešavanja u Venecueli, sankcije SAD prema Iranu i nesigurna situacija u Libiji. Čini mi se da su te krize na vrhuncu i da ne bi trebalo dramatično da utiču na nivo berzanskih cena sirove nafte, made će one sigurno nastaviti dalji trend rasta u manjoj meri. To će se odraziti i na domaće cene goriva, ali je nemoguće proceniti u kolikom tačno iznosu - ocenio je za Kurir Nebojša Atanacković, vlasnik AD "Nafta".

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije upozoravaju da je samo od početka aprila benzin u Srbiji poskupeo za 6,28 dinara, evrodizel za 91 paru i TNG auto-gas za 3,6 dinara.

Tako je u protekloj nedelji na benzinskim stanicama prosečna maloprodajna cena benzina BMB95 bila 153,39 dinara po litru, evrodizela 163,91 dinar po litru i TNG auto-gasa 78,93 dinara po litru.

TABELA - MALOPRODAJNE CENE GORIVA Gorivo Din./l Evrodizel 163,91 BMB95 153,39 TNG 78,93

SKOK 50,47 dolara koštao je barel nafte "brent" u decembru 2018. 74,57 dolara koštao je barel nafte "brent" u aprilu

(Kurir/S.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track