RUSKI GAZDA U VRANJU SVOJ FILMSKI BEG NAJAVIO MEJLOM: Niko nije ni slutio kakvu prevaru je krila poslednja poruka!
Foto: Printscreen/TV Prva

nestao bez traga

RUSKI GAZDA U VRANJU SVOJ FILMSKI BEG NAJAVIO MEJLOM: Niko nije ni slutio kakvu prevaru je krila poslednja poruka!

InfoBiz -

Direktor "Nefa nameštaja", Maksim Maksimov, mejlom je menadžerima u Srbiji najavio svoj odlazak.

"Zbog tehničkog pregleda automobila morao sam hitno u Rusiju". Tako je glasila poruka koju je poslao samo nekoliko dana pre nego što je ova ruska firma bukvalno preko noći volšebno nestala iz Srbije, zajedno sa direktorom.

To je bio poslednji kontakt menadžera u Srbiji sa ruskim menadžmentom kompanije "Spilit" koja je vlasnik "Nefa nameštaja".

Ova firma praktično je preko noći zatvorila proizvodnju u Vranju i Somboru i 34 prodajna salona sa ukupno 550 radnika koje je ostavila na cedilu.

foto: TV Prva printscreen

"Poruku da je morao hitno u Rusiju dobili smo prošle nedelje i od tada je svaki pokušaj da sa vlasnicima i menadžerima iz Rusije stupimo u kontakt praktično bio nemoguć. Isparili su preko noći. Od juče je na ulici, bez posla, ukupno 550 radnika što iz proizvodnje na dve lokacije u Srbiji, što iz prodaje", kaže izvor, jedan od rukovodilaca u prodaji u ovoj ruskoj kompaniji u Srbiji.

Prema saznanjima, prvi problemi koji su ukazivali da se nešto loše događa u firmi, počeli su pre nedelju dana, baš kada je stigao i Maksimov "oproštajni" mejl.

foto: Printscreen

Tada je počela da zakazuje logistika, a isporuka nameštaja je počela da kasni.

Iz odeljenja za ljudske resurse počeli su da stižu mejlovi da radnici hitno počnu da koriste godišnje odmore, kao i da je važno brzo povlačiti depozite kako bi se isplatila dugovanja firme.

Direktor fabrike u Vranju koja je zapošljavala više od 300 ljudi je dao ostavku baš tih dana, tačnije 20. maja, a na pitanje gde je menadžment odgovarao je rečima "Na godišnjem odmoru".

U Fabrici u Vranju, inače, je radila i njegova supruga Tanja.

Prema podacima Agencije za privredne registre 49 odsto "Spilita" je u vlasništvu beogradskog "Holodeksa", a 51 odsto u vlasništvu ruskog partnera "OOO Korolj Divanov" dok je "Holodeks" stoprocentni vlasnik "Nefa nameštaja", čiji je direktor Maksim Maksimov.

foto: TV Prva printscreen

Iza obe firme stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dve velike fabrike nameštaja u Rusiji: "Mnogo mebeli" i "Korol Divanov".

Dokaz da su ova privredna društva povezana je i činjenica da su odmah nakon odlaska “Spilita” iz Vranja, internet i fejsbuk stranica "Nefa nameštaja" ugašeni, a sve prodavnice zatvorene.

Niko u "Nefa nameštaju" nije ni obavestio klijente o tome, a retki kupci su uspeli da stupe u kontakt sa pojedinim radnicima.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Printscreen/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track