NAKNADA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Od jula skuplji gas, struja i gorivo
Foto: Shutterstock

NOVI NAMET

NAKNADA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Od jula skuplji gas, struja i gorivo

InfoBiz -

Građani Srbije od avgusta će plaćati skuplju struju, gas i gorivo, jer će im na računima za jul biti obračunata nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti.

Ova naknada predviđena je u decembru usvajanjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Zakonom je definisano da se uz račun za struju potrošačima obračunava 0,015 dinara po utrošenom kilovat-satu na ime takse za energetsku efikasnost, što će prosečni mesečni račun od 350 kilovat-sati potrošene električne energije uvećati za 5,25 dinara.

U računu za gas građanima će se obračunavati još 0,15 dinara po kubnom metru, pa domaćinstva koja troše 875 kubnih metara gasa godišnje dodatno će plaćati 131,25 dinara, što je na mesečnom nivou povećanje računa za oko 11 dinara.

Takođe, taksa od 0,15 dinara naplaćivaće se i na svakom prodatom litru bezolovnog motornog benzina, odnosno svakom prodatom kilogramu TNG auto-gasa i ulja za loženje. Prikupljena sredstva slivaće se u budžet. Iz Ministarstva energetike objašnjavaju da će se prikupljena sredstva od naknade za unapređenje energetske efikasnost slivati u Fond za energetsku efikasnost i biće stavljena na raspolaganje građanima. Građani će ova sredstva moći da koriste bespovratno ili kroz povoljne kredite za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, svojih kuća i kupovinu energetski efikasne opreme.

TABELA - VISINA NAKNADE ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI ENERGENT NAKNADA Struja 0,015 din/kWh Prirodni gas 0,15 din/m3 BMB i gasna ulja 0,15 din/l TNG 0,15 din/kg Ulja za loženje 0,15 din/kg

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track