Najnovije vesti

SRBI, UKOLIKO ZNATE DA RADITE OVO, ŠVAJCARSKA JE ZA VAS OBEĆANA ZEMLJA: Evo za kojim zanimanjima vape i kako da aplicirate za posao!
Foto: Profimedia

prvi korak je najteži

SRBI, UKOLIKO ZNATE DA RADITE OVO, ŠVAJCARSKA JE ZA VAS OBEĆANA ZEMLJA: Evo za kojim zanimanjima vape i kako da aplicirate za posao!

Biznis

Kada pomišljamo na život van Srbije, obično razmišljamo o nekoj evropskoj zemlji, a najčešće se odlučujemo za Austriju i Nemačku. Ono što ne znamo jeste da Švajcarci bukvalno vape za zanimanjima kao što su majstori i, generalno, zanatlije.

Upravo ta zemlja traži veliki broj zanatlija i trenutno su najtraženija radna snaga. Kako zvanični podaci kažu, tamo trenutno nedostaje 42.778 zanatlija, a preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mesta.

Ako imate neki od ovog zanata, aplicirajte jer Švajcarci traže:

- elektroinstalatere - servisne tehničare - elektromontere (njih 4.000) - instalatere (2.260) - stolare (2.143) - zidare (1.500) - molere (500)

KAKO OTIĆI NA RAD U ŠVAJCARSKU?

S obzirom na to da mi nemamo pasoš EU, tamošnji poslodavci moraju da se vode pravilima o zapošljavanju stranaca kada su im potrebni određeni profili i to sledećim sistemom:

- Lica se prihvataju kada je u opštem ekonomskom interesu

- Autorizacija se odobrava samo ukoliko utvrđene kvote nisu iskorišćene

- Državljani trećih zemalja mogu biti angažovani samo ako niko sa jednakim kvalifikacijama ne može biti pronađen u Švajcarskoj ili u državi članici EU/EFTA.

Što znači da smo mi negde četvrti u redu, ali činjenica je da i ostalim zemljama Evropske unije pa i šire, fali zanatskih radnika, tako da su šanse za zapošljavanje u "obećanoj zemlji" veće.

foto: Profimedia

Oni su do sada podrazumevali da su „kvalifikovani radnici“ prvenstveno nosioci visokoškolskih kvalifikacija (tj. sa diplomom univerziteta ili univerziteta primijenjenih nauka) koji takođe imaju specifičnu tehničku ekspertizu i nekoliko godina profesionalnog iskustva. Kriterijumi za integraciju će se takođe uzeti u obzir prilikom izdavanja dozvola boravka: sposobnost prilagođavanja novom zanimanju i društvenom okruženju, jezičkim veštinama i starosnoj dobi.

Plata i uslovi rada takođe moraju biti ekvivalentni onima koji se odnose na švajcarske stanovnike.

Međutim, u situaciji kao što je ova, kada postoje i određene grupe zanimanja, za koje ne treba diploma univerziteta, a koja su deficitarna u Švajcarskoj i za njih je moguće lakše dobiti radnu dozvolu.

PRVI KORAK JE NAJTEŽI

Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom. Podnošenje zahteva plaća se 36 evra u kešu, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen.

Zavisno od kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se podnose agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje. Za dobijanje radne vize, potom, potrebno vam je još nekoliko meseci.

foto: Profimedia

Kako su nam rekli u NSZ, postupak posredovanja u zapošljavanju domaćih državljana u inostranstvu se tek tada pokreće, a na osnovu na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem stranog poslodavca.

Tako da NSZ pokreće postupak tek kada primi prijavu potrebe za za zapošljavanjem poslodavca registrovanog u inostranstvu.

PROSEČNA BRUTO PLATA ZA PRVU GODINU U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA:

Frizer – 2.601 Stolar – 4,018 Auto mehhaničar – 4,450 Vozač autobusa – 4,858 Zubni higijeničar – 4,930 Građevinski inženjer – 5,411

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...