Najnovije vesti

NBS: DINARSKA ŠTEDNJA ISPLATIVIJA OD DEVIZNE! Građani Srbije štede tri puta više u našoj valuti nego pre šest godina
Foto: Profimedia

sRBI VERUJU U DINAR

NBS: DINARSKA ŠTEDNJA ISPLATIVIJA OD DEVIZNE! Građani Srbije štede tri puta više u našoj valuti nego pre šest godina

Biznis

Poverenje građana Srbije u domaću valutu raste iz godine u godinu, a dinarska štednja, koja je isplativija od devizne, na kraju juna ove godine je tri puta veća nego u istom mesecu 2013, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 

- Trend rasta dinarske štednje naročito je ubrzan tokom poslednje dve godine, tako da je samo od početka 2018. godine dinarska štednja povećana za gotovo 40 odsto i nastavlja da raste, navela je centralna banka.

 

Rast poverenja gradjana u dinar obrazložen je postignutom makroekonomskom stabilnosti i sve boljim perspektivama za razvoj domaće ekonomije.

 

Kako je istakla NBS, u julu ove godine je dinarska štednja u bankama u Srbiji dostigla nove najviše nivoe i prvi put je premašila 70 milijardi dinara. Devizna štednja takođe beleži rast, iako nešto umereniji, sa 8,4 milijarde evra u junu 2013. godine na 10,4 milijarde evra u junu 2019.

 

U saopštenju se navodi da isplativosti dinarske štednje doprinose, pored niske i stabilne inflacija i relativno stabilnog kursa dinara prema evru, relativno više kamatne stope nego na štednju u evrima i povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata po osnovu dinarske štednje se ne oporezuje, dok se po osnovu štednje u evrima, oporezuje po stopi od 15 odsto).

 

- Štednja stanovništva predstavlja značajan izvor finansiranja domaće privrede i gradjana, odnosno jedan je od pokretača kreditne i privredne aktivnosti u zemlji. Štednjom u domaćoj valuti povećavaju se dinarski izvori finansiranja, čime se daje podsticaj povoljnijim uslovima za privredni rast zasnovan na domaćim izvorima i povećava upotreba dinara u domaćem finansijskom sistemu, ukazala je NBS.

 

Analiza centralne banke o isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljanje u periodu od šest godina pokazala je da bi štediša koji je svoj ulog od 100.000 dinara štedeo u dinarima na kraju perioda od šest godina (u junu 2019. godine) dobio više od 24.000 dinara (oko 200 evra) više od štediše koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke štedeo isti početni ulog u evrima.

 

U slučaju oročavanja depozita na dve godine dinarska štednja je, kako je navela NBS, isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim potperiodima oročenja, dok je u slučaju štednje oročene na tri meseca, dinarska štednja isplativija od štednje u evrima u većini posmatranih potperioda.

 

(Kurir.rs / Beta)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...