Paladijum je postao vredniji od zlata
Foto: Promo

Paladijum je postao vredniji od zlata

InfoBiz -

Tokom prošle godine, cena paladijuma je skočila za čak 70%, da bi početkom ove godine, cena ovog plemenitog metala premašila cenu zlata. Cena zlata se trenutno kreće oko 1450 dolara za uncu, dok je cena paladijuma od septembra prešla nivo od 1650 dolara za uncu.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom paladijuma ili one koji jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatan vodič "Kako trgovati cenom paladijuma". Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatan vodič "Kako trgovati cenom paladijuma" preuzmite ovde.

Zašto je ovaj metal toliko vredan i skup?

Kretanje cena paladijuma i zlata u 2019. godini
Kretanje cena paladijuma i zlata u 2019. godinifoto: Promo

Paladijum i platina koriste se kao katalizatori koji kontrolišu emisiju štetnih gasova prilikom sagorevanja goriva. Paladijum se pre svega koristi kao katalizator u motorima koji rade na benzin, dok se platina koristi u motorima koji rade na dizel. U razvijenom svetu, motori na benzin su već neko vreme popularniji, što je imalo značajan pozitivan uticaj na potražnju za paladijumom. Sve oštriji standardi o emisiji štetnih gasova u Evropi i Kini podstiču prelaz na motore koji koriste benzin. S druge strane, snabdevanje paladijumom je ograničeno, sa Rusijom i Južnom Afrikom kao najvećim proizvođačima, što je jedan od ključnih faktora upornog rasta cene.

Besplatan vodič "Kako trgovati cenom paladijuma" preuzmite ovde.

Najveću prepreku daljem rastu cene paladijuma predstavljaju nedavno usporavanje svetskog ekonomskog rasta i produženi trgovinski rat. Ovi faktori mogu negativno uticati na automobilsku industriju, a samim tim i na potražnju za paladijumom.

Cena paladijuma za sada ne pokazuje znake posustajanja, ali negativni ekonomski podaci iz SAD objavljeni prošle nedelje šalju signal upozorenja. Međutim, ukoliko ekonomija Sjedinjenih Američkih Država nastavi da se razvija, a Kina i SAD postignu trgovinski sporazum, postoji nezanemarljiva šansa da će cena paladijuma nastaviti sa rastom u narednom periodu.

Izvori: Bloomberg, Wall Street Journal

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track