Najnovije vesti

Drugi dan XIII Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama u Privrednoj komori Vojvodine (VIDEO)
Foto: Privredna Komora Vojvodine

Drugi dan XIII Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama u Privrednoj komori Vojvodine (VIDEO)

Biznis

Drugi dan XIII Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama, tradicionalno se održava u Privrednoj komori Vojvodine (PКV), a ovogodišnji Forum pod nazivom „Energetska digitalna perspektiva Srbije“, zvanično je 30. oktobra 2019. godine otvorio predsednik PКV Boško Vučurević koji je podsetio da je u okviru prvog dana dat uvod u energetsku digitalnu perspektivu Srbije, u razvoj energetike, i u to kako energija i digitalizacija zajedno stvaraju sinergiju na putu za pametnu budućnost.

foto: Privredna Komora Vojvodine

„Forum ima zadatak da nam predstavi značajan broj konkretnih aktivnosti i uspešnih lokalnih projekata. PКV će uvek biti partner i suorganizator skupova na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Postojeća udruženja i grupacije PКV i Privredne komore Srbije aktivno se bave pitanjima cirkularne ekonomije, odnosno održivog korišćenja prirodnih resursa, kao i drugim relevantnim temama koje su trend savremene privrede u Republici Srbiji“, rekao je Vučurević.

foto: Privredna Komora Vojvodine

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić istakao je da su na Forumu prezentovani najkvalitetniji poslovni projekti iz zemlje i inostranstva koji su realizovani u proteklom periodu, kao i, kako je rekao, najbolje moguće ostvarive ideje, koje se na ovakav način preporučuju institucijama da ih ugrade u svoje razvojne planove.

„Naša su očekivanja da sve ono što predstavlja u ovom trenutku integracionu sposobnost digitalnih platformi, koje predstavljaju našu društvenu stvarnost, a istovremeno i vrhunski nacionalni prioritet, stavimo u kontekst onoga što energetika kao bazan sektor, od čega zavisi sve ono što predstavlja budući bolji život građana u našoj zemlji i regionu, omogućimo da bude kao takvo shvaćeno, prihvaćeno i na određeni način potencirano u strategijama i energetskim politikama koje realizuju najodgovornije institucije i pojedinci u našoj zemlji“, rekao je Simić.

foto: Privredna Komora Vojvodine

On je dodao da se ovogodišnji fokus Foruma podudara sa nastojanjima Republike Srbije i zemalja regiona na što je moguće jasnijoj identifikaciji konkretnih procesa i projekata u sektoru energetike i njihovom unapređenju kroz primenu novih digitalnih tehnologija i rešenja, kao i načinom za postizanje postavljenih zajedničkih evropskih ciljeva.

„Imam posebno zadovoljstvo da u ime svih onih koji su u poslednjih 13 godina kreirali Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama kao instituciju koja referentno predstavlja mesto odakle se generišu najkvalitetnije ideje za pokretanje dodatnog razvoja sektora energetike i unapređenja energetske bezbednosti Republike Srbije i regiona, potvrdim da je i ovogodišnji Forum u potpunosti izvršio svoje ciljeve radeći dvodnevno u kopartnerstvu i pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine, sa PКV i u partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka“, naglasio je Simić.

Predsednik Кomiteta za rashladnu tehniku, toplotne pumpe i energetsku efikasnost pri Društvu za КGH Srbije, u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) Slobodan Pejković rekao je da je Društvo uzelo učešća u Forumu, jer se priča o novim tehnologijama, o ekologiji i dodao da Društvo prati sva dešavanja koja su u vezi sa rashladnim fluidima.

foto: Privredna Komora Vojvodine

„Poslednjih pet-šest godina, možda i više, stari rashladni fluidi, koji se koriste 50 godina, se postepeno izbacuju, jer jedni utiču na oštećenje ozonskog omotača, a drugi utiču na globalno zagrevanje. Da bi se to sada smanjilo, što je obaveza i naše države, onda se prave novi programi i nove tehnologije, koje ili koriste prirodna rashladna sredstva, koja imaju opet neku drugu problematiku, ili se koriste nova sintetička sredstva, koja imaju nizak faktor globalnog zagrevanja.

Drugi dan Foruma obuhvatao je dve radne sesije – Realizovani projekti u oblasti digitalnih energetskih integracija, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i upravljanja energijom i Rashladna tehnika – trendovi, iskustva, primena, sesiju u organizaciji Društva za КGH Srbije pri SMEITS.  

Foto: Privredna Komora Vojvodine

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...