Rebalans budžeta otkriće nam namere vlade

Rebalans budžeta otkriće nam namere vlade

InfoBiz -
Mi smo u poslednje četiri godine izbubili 270.000 radnih mesta, a "to su ogromni brojevi", kaže ekonomista Saša Radulović

BEOGRAD - Ekonomista Saša Radulović izjavio je danas da je premijer Ivica Dačić u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije mnogo stvari pomenuo, da tu ima mnogo lepih želja, ali, dodao je, "nešto od rečenog će svakako morati da se sprovede u delo".

On zato kaže da najpre treba sačekati koje su prve mere vlade, posebno kako će izgledati rebalans budžeta, jer će to, kako je rekao, u velikoj meri otkriti namere vlade. "Da li je nezamrzavanje plata i penzija dobar potez. Zaista ne znam. Videćemo. Obećati na početku da će ljudi živeti bolje, mislim da nije dobro. Tim obećanjem ste se postavili tako da izgubite utakmicu, jer će sigurno ljudima biti lošije", rekao je Radulović.

On je ocenio da nije dobro "insistirati na potrošnji", niti obećavati ljudima trinaestu penziju. Prema njegovim rečima, za uštede u budžetu postoj prostor, od sprečavanja zloupotrebi u procesu javnih nabavki pa do reforme poreskog sistema. "Poreski sitem treba promeniti što pre tako što će se poreskom politikom stimulisati proizvodnja, zapošljavanje, prihodovanje, a destimulisati, na primer, posedovanje građevinskog zemljišta koje nije privedeno nameni", tvrdi Radulović.

On smatra i da je dobro što Srpska napredna stranka (SNS) kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji insistira na smanjenju rashoda, zbog čega, kako kaže, očekuje od novih ministara u vladi, da joj daju jedan novi zalet i "pomognu da se krene u pravom pravcu". Radulović je ukazao i da u ekspozeu nije dovoljno pažnje posvećeno problemu zapošljavanja. Mi smo kako je istakao, u poslednje četiri godine izbubili 270.000 radnih mesta, a "to su ogromni brojevi". "U ekspozeu nisam video ništa što nam govori o tome kako povratiti izgubljena radna mesta u sektoru malih i srednjih preduzeća", rekao je Radulović.

On je istakao i da najava osnivanja Nacionalnog saveta za ekonomski oporavak ne ohrabruje jer "obično kad nemate ideju šta da radite onda oformite jedno savetodavno delo". "Mnogo bolje bi bilo da postoji neka ideja vodilju šta da se radi, pa da se onda oformi neko telo koje bi ocenjivalo to i davalo predloge", predočio je on.Radulović se slaže sa idejom da javna preduzeća ne treba privatizovati, da od njih treba napraviti korporacije, akcionarska društva da zatim te kompanije izađu na berzu. "Treba imati profesionalni menadžment koji će akcionarima podnosti račune o svom delovanju. Takođe, treba ukloniti socijalnu politiku iz javnih preduzeća i gledati kako da liberalizujemo tržište", kazao je Radulović. On je izneo i nedomicu oko ideološkog prihvatanja koncepta reformi izloženog u ekspozeu.

"Kako ekspoze ide ka socijalističkim idejama, ne znam koliko druge dve stranke to zaista podržavaju", naveo je Radulović koji je pozdravio najavu da će se pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer, kako je rekao, ta finansijska institucija treba da nam pomogne u sređivanju javnih finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track