Najnovije vesti

MINISTAR LJAJIĆ: Povratak domaće robe na KiM neće biti ni brz ni lak
Foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

MINISTAR LJAJIĆ: Povratak domaće robe na KiM neće biti ni brz ni lak

Biznis

BEOGRAD - Ukoliko se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije, a uvedu recipročne mere koje najavljuje kosovski premijer Aljbin Kurti, to bi značilo da smo ukinuli jednu, a postavili tri nove barijere, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"I ako takse budu ukinute, povratak naših privrednika neće biti brz i lak. Biće potrebno nekoliko meseci. Njihovo mesto na tržištu su zauzeli drugi. Grčka, Mađarska i Bugarska su povećale izvoz na KiM za oko 80 odsto, Slovenija za 60 odsto, a Makedonija za oko 50 odsto", dodao je Ljajić za Politiku.

On smatra da bi se, ako takse budu ukinute, najbrže vratili proizvođači pšenice i brašna, jer je pšenica trenutno na KiM skuplja za 10-20 evra po toni.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su takse umnogome narušile odnose poverenja između dve strane i stvorile atmosferu da saradnja srpskih i kosovskih privrednika nije poželjna, ali da to u praksi nije tako.

"Ukidanje taksa, najava izgradnje auto-puta, uspostavljanje avionskog i železničkog saobraćaja, povoljni su preduslovi za podsticanje ekonomskih potencijala i nesmetanu saradnju poslovnih zajednica. Postoji obostrani interes za ukidanje taksa, jer su i naši i kosovski privrednici tradicionalno dobri partneri, o čemu svedoči i činjenica da komunikacija između njih nije prekidana", kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, da bi se u potpunosti obezbedio pozitivan ambijent za privrednike, pored ukidanja taksa, biće potrebno rešavati i preostala otvorena pitanja, među kojima su: deklarisanje proizvoda, priznavanje dokumenata, usaglašavanja veterinarskih sertifikata i drugo.

Predsednik grupe "Metalac" Dragoljub Vukadinović kaže da će sačekati da takse budu ukinute i da, ako se to desi nema razloga da se ne vrate na kosovsko tržište, jer su u Prištini imali korektne partnere.

"Naša roba je specifična i kabasta i ne trpi dug transport. Bolje nam je da je prodajemo na bližim destinacijama i zato ćemo je opet plasirati na KiM ako ukinu takse", kaže Vukadinović.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...