Najnovije vesti

EVO KOJA GRUPA GRAĐANA IMA PRAVO NA MANJU RATU KREDITA: Da li ste među njima?
Foto: Profimedia

olašice

EVO KOJA GRUPA GRAĐANA IMA PRAVO NA MANJU RATU KREDITA: Da li ste među njima?

Biznis

Ukoliko ste potrošački ili gotovinski kredit uzeli pre 18. marta, manja rata bi vam u trenutnim okolnostima bila više nego dobro rešenje za porodični budžet.

Olakšice koje je donela Narodna banka Srbije za sve kredite, osim za stambene i dozvoljeni minus počinju da važe danas.

Naime, nova odluka NBS koja bi ratu od stotinak evra mogla da umanji za 20, stupila je na snagu u subotu. To znači da bi sa bankarima o novim mogućnostima mogli da pregovarate već od ovog ponedeljka.

NBS je 10. jula donela olakšice za kredite, ali stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Odluka nije obavezujuća za banke, što znači da će bankari o odobrenju procenjivati u razgovoru sa vama, ali i u zavisnosti od toga koliko ste rizičan klijent.

foto: Marina Lopičić

Šta novi propisi zapravo donose?

Reč je o mogućnosti produžetka otplate kredita za dve godine, što automatski znači mogućnost da zajam otplaćujete 24 meseca duže, ali i da vam mesečna rata bude značajno manja nego do sada.

Praktično, oni koji su uzeli kredit na dve godine moći će da ga otplaćuju četiri, a ako ste se zadužili na tri godine, sada ćete dug moći da "rastegnete" na pet godina. Istovremeno, mesečna rata od 85 evra (za gotovinski kredit od 5.000 evra, sa rokom otplate od sedam godina i kamatom od 10 odsto) sada bi bila za 15 evra manja.

U NBS su potvrdili da banke mogu klijentima da ponude olakšice u skladu sa kreditnom politikom, katalogom proizvoda i sopstvenom procenom rizičnosti svakog klijenta.

Odluka, kako su naveli, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...