Najnovije vesti

SRBIJA NAPUNILA TREZOR: Bruto devizne rezerve NBS na kraju avgusta 13,4 milijardi evra
Foto: Stefan Jokić

povećanje za 0,3 milijardi evra

SRBIJA NAPUNILA TREZOR: Bruto devizne rezerve NBS na kraju avgusta 13,4 milijardi evra

Biznis

BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 13,4 milijardi evra, što je povećanje za 0,3 milijardi evra u odnosu na kraj avgusta prošle godine, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou, navodi se u saopštenju iz kabineta guvernera, obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj avgusta 2019. godine, povećane za 0,3 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, napominju u NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju avgusta iznosile su 11,1 milijardi evra.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za 151,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora i to plaćanja deviznih obaveza države (97,5 miliona evra), kao i nastavka aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -173,0 miliona evra).

Kako se navodi, neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 114,6 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (4,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 miliona evra i bio je za 58,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Prema podacima NBS, u prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,4 milijardi evra.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto prodala 160 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled korona-krize, neto prodala 1,51 milijardu evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...