Najnovije vesti

ČAK 5.000 SRBA IZGUBILI 2 MILIONA EVRA ZBOG JEDNE IZJAVE: Poznati milijarder rekao je ovo, a onda je krenuo sunovrat!
Foto: EPA / Alexander Becher

igre na berzi

ČAK 5.000 SRBA IZGUBILI 2 MILIONA EVRA ZBOG JEDNE IZJAVE: Poznati milijarder rekao je ovo, a onda je krenuo sunovrat!

Biznis

Srbi koji trguju akcijama "Tesle", proizvođača najpoznatijeg električnog automobila, izgubili su u utorak, skoro dva miliona evra.

Ovim akcijama trguje 5.000 naših građana a prosečan ulog je oko 5.000 evra. S obzirom na to, ispada da je svaki od njih bukvalno preko noći izbugio po 350 evra.

Deonice kompanije kojom upravlja Ilon Mask pale su 22. septembra za 5,6 odsto, pa zatim i dodatnih 6,9 odsto jer su investitori negativno reagovali na suzdržane najave u pogledu novog proizvoda.

Očekivalo se da će Maskova kompanija u utorak popodne objaviti detalje o novoj vrsti baterijskih ćelija koju je razvila, ali je Ilon Mask u ponedeljak upozorio na prepreke za postizanje masovne proizvodnje i naveo da će tek za tri godine biti moguće radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila.

I upravo to je bio okidač za sunovrat vrednosti akcije koju su Srbi najčešće i kupovali i kupuju. Njihov ulog u Maskovu kompaniju, prethodno je već bio na udaru i to početkom septembra kada je vrednost akcija Tesle pala za 15 odsto.

Inače, akcijama stranih kompanija trenutno trguje oko 8.000 Srba, što je praktično duplo više nego pre četiri godine. Godinama unazad jedna od najpopularnijih akcija bila je deonica Fejsbuka, a danas su to akcije "Gugla", "Tesle", "Epla" i "Amazona". Pritom, treba imati u vidu da su mnoge ove akcije, poput Tesle, imale veoma turbulentna kretanja tokom godine. Na akciji Tesle se moglo (u zavisnosti od momenta ulaganja) tokom godine zaraditi i duplo, ali u zavisnosti od momenta ulaska i izlaska u investiciju, moglo se dosta i izgubiti.

Našim građanima sve interesantnije su i neke druge robe poput nafte, zlata, pšenice, soje, kukuruza, šećera i kafe… U pitanju su berzanski artikli koji imaju cene i kojima se trguje baš kao i akcijama.

Pre oko pet godina, naši građani mahom su kupovali akcije kompanije "Nintendo", koja je lansirala tada najpopularniju igricu u svetu "Pokemon go". Za samo nekoliko dana, akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta i tada je zarada bila više nego izvanredna.

Srbi su prethodno bili "zaluđeni" i akcijama "Alibabe", kineske internet kompanije. U prvom danu trgovanja, cena njene deonice je skočila za više od trećinu, tačnije 36 odsto - sa 68 na 92 dolara.

(Kurir.rs/Blic/Foto ilustracija: EPA / Alexander Becher)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...