Najnovije vesti

MALI O ER SRBIJA: Naša nacionalna aviokompanija samostalno i na vreme vratila dug, uprkos teškim vremenima
Foto: Marina Lopičić

IZMIRILI OBAVEZE PREMA KREDITORIMA

MALI O ER SRBIJA: Naša nacionalna aviokompanija samostalno i na vreme vratila dug, uprkos teškim vremenima

Biznis

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je odlična vest što je srpska nacionalna aviokompanija Er Srbija, uprkos teškom stanju u kome je aviosaobraćaj danas, uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze prema kreditoru "EA Partners I".

"Uprkos raznim spekulacijama koje smo imali priliku da slušamo prethodnih meseci i nagađanjima o tome kako Er Srbija neće moći da izmiri svoja dugovanja, naša nacionalna aviokompanija je tačno na vreme izmirila sve svoje obaveze u iznosu od oko 57 miliona dolara, po osnovu kredita koji je uzet pre pet godina, a koji je na naplatu dospeo upravo danas", naveo je Mali u saopštenju.

To znači da se tom kompanijom upravlja odgovorno i na pravi način, baš kao što mi sa druge strane upravljamo i državnim finansijama, dodao je Mali.

On je dodao da je za jednu državu od izuzetnog značaja da ima svoju nacionalnu aviokompaniju, što se najbolje vidi po izdašnoj pomoći koju su sve najmoćnije države sveta izdvajale kako bi spasile svoje kompanije.

"Čak je i EU značajno relaksirala pravila koja se odnose na državnu pomoć prema aviokompanijama, a kako bi sanirala posledice ekonomske krize i sačuvala kompanije. Srbija će uvek stajati uz svoju nacionalnu aviokompaniju, a ukoliko bude bilo potrebe, pružićemo joj neophodnu pomoć. Ipak, drago mi je što su obaveze po osnovu ovog kredita uspeli da izmire samostalno", rekao je Mali.

Ministar je istakao da je Er Srbija u proteklih nekoliko godina prošla kroz neophodno restrukturiranje, nakon čega je postigla rekorde po broju prevezenih putnika, te da je za godinu dana uvela 23 nove destinacije.

"Pandemiju koronavirusa Er Srbija je dočekala kao stabilna, jaka kompanija, koja je prošla kroz restrukturiranje i ušla u period ekspanzije. Svi građani Srbije treba da budu ponosni na svoju nacionalnu aviokompaniju, koje je u najtežim trenucima, kada je izbila pandemija prevezla na hiljade naših putnika koji su se nalazili na raznim krajevima sveta i vratila ih u Srbiju".

Mali dodaje da je Er Srbija kargo letovima prevezla neophodnu medicinsku opremu iz celog sveta.

"Verujem da će nastaviti da rade dobar posao po završetku ove teške pandemije koja je zadesila ceo svet", zaključio je ministar finansija Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...