Najnovije vesti

REALIZUJE SE DOGOVOR IZ VAŠINGTONA: Uskoro formiranje zajedničkog ekonomskog tima sa Albancima
Foto: Tanjug / Nikola Andjc

DFC UBRZAO proces

REALIZUJE SE DOGOVOR IZ VAŠINGTONA: Uskoro formiranje zajedničkog ekonomskog tima sa Albancima

Biznis

U Beogradu su poslednjih dana intenzivirani razgovori direktora američke Kancelarije DFC Džona Jovanovića sa srpskim zvaničnicima i može  se pretpostaviti da su Amerikanci rešeni da se sa realizacijom projekata u našoj zemlji krene što pre, a u Privrednoj komori Srbije (PKS) kažu da takođe intenzivno rade na ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Vašingtonu.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da sa svojim kolegama i predsednikom privredne komore lažne države Kosova, Beratom Rukićijem, intenzivno radi na formiranju zajedničkog tima za ekonomsku saradnju i pripremaju projekte kompanija koji mogu biti od interesa za DFC.

Naime, osnivanje tima dve komore predviđeno je Zajedničkom izjavom koju su Čadež i Rukići potpisali u septembru ove godine u Beogradu, a kojom je istaknuta podrška Sporazumu o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu.

- Posvećeno i intenzivno radimo na tome i činimo osnovu tima koji će pomoći boljoj pripremi i efikasnijem sprovođenju projekata čiju realizaciju će podržati američki DFC - rekao je Čadež.

Istakao je i da su na marginama sastanka Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, održanog prošle nedelje u Tirani, definisali teme koje su od posebnog značaja za privredu.

Među njima je, navodi Čadež, inicijativa četiri evropske slobode, a takođe i način na koji će zajedno sa članicama pratiti realizaciju procesa.

Navodi i da u komunikaciji sa privredom ubrzano pripremaju projekte kompanija koji mogu biti od interesa za DFC.

- Posle planiranog zajedničkog sastanka sa direktorom Kancelarije DFC angažovaćemo i eksterne eksperte iz oblasti koje budu definisane kao zajednicki prioritet - naveo je Čadež.

Inače, Džon Jovanović se juče u Beogradu sastao sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, a ranije danas razgovarao je i sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju kabineta premijerke, Brnabić i Jovanović su razgovarali o projektima u kojim bi Srbija i DFC mogli da ostvare saradnju.

Navedeno je da bi ta saradnja mogla da se ostvari u infrastrukturnim projektima, poljoprivredi, IT sektoru, ali i kroz razvojni plan za mala i srednja preduzeća.

Mihajlović je nakon sastanka sa Jovanovićem rekla da su sa predstavnicima DFC-a počeli razgovori i o drugim projektima, ne samo o auto-putu Mira koji će povezati Beograd i Prištinu, poput ulaganja u vodni saobraćaj i žensko preduzetništvo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Tanjug/Nikola Anđić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...