Razbijanje predrasuda o proizvodima smanjenog rizika može doprineti javnom zdravlju
Foto: Shutterstock

Razbijanje predrasuda o proizvodima smanjenog rizika može doprineti javnom zdravlju

InfoBiz -

Korisnicima je potrebno bolje razumevanje različitih duvanskih i nikotinskih proizvoda koji se kategorišu kao manje štetne alternative - jedan je od zaključaka godišnje Konferencije američkog Pravnog instituta za hranu i lekove koja je okupila veliki broj medicinskih radnika i naučnika, predstavnike regulatornih tela, kao i duvanske industrije.

Klif Daglas, direktor Univerziteta u Mičigenu i njihove Istraživačke mreže o duvanu, naveo je da većina korisnika pogrešno veruje da su proizvodi koji počivaju na tehnologiji zagrevanja duvana jednako štetni kao proizvodi koji sagorevaju, poput klasičnih cigareta i dodao da se nikotin, uprkos suprotnom stavu Američke agencije za hranu i lekove (FDA), i dalje pogrešno percipira kao glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, pa i smrtnih ishoda.

Ovo je potvrdila i viša potpredsednica kompanije Altria Client Services LLC, Pejdž Magnus, koja je ukazala da je nedavna studija pokazala slične zablude čak i među lekarima opšte prakse.

„Sama činjenica da proizvodi smanjenog rizika postoje nije dovoljna da podstakne prelazak pušača na njih sve dok postoje ova pogrešna uverenja koja su široko rasprostranjena“ istakla je ona, dok je Daglas napomenuo da je neophodna hitna edukacija javnosti o proizvodima smanjenog rizika. On je i dodao da je FDA još 2017. godine, predstavljajući svoj plan borbe protiv zavisnosti od cigareta i duvanskog dima, manje štetne alternative videla kao instrument za poboljšanje javnog zdravlja.

foto: Shutterstock

Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode Američke agencije za hranu i lekove, naveo je da postoji mnogo oprečnih mišljenja u vezi sa ovim proizvodima, ali da je Agencija tu, da sledeći nauku, nastupi kao regulator sa ciljem da redukuje štetu, bolesti i smrti uzrokovane upotrebom duvana, dodajući da su klasične cigarete uzok oboljevanja i smrtnih ishoda kod oko 480 hiljada Amerikanaca godišnje. „To nas vraća na temu proizvoda smanjenog rizika i pitanja zaštite javnog zdravlja“ – naglasio je on.

„Možda situacija sa ovim alternativama nije crno – bela, ali bi potencijalni benefiti trebalo da budu deo odgovora na pitanje šta raditi sa tradicionalnim cigaretama koje počivaju na sagorevanju duvana. Moramo da vidimo šta može biti učinjeno u pogledu regulativa, istraživanja, u pogledu komunikacije i poruka koje se šalju korisnicima, kako bismo imali više pušača koji će ostaviti cigarete i onih koji će potpuno zameniti tradicionalne cigarete alternativama i manje štetnim proizvodima“ – zaključio je Zeler.

On je podsetio i da su svi proizvođači elektronskih i drugih proizvoda namenjenih konzumaciji duvana ili nikotinskih tečnosti (takozvanih „vejping“ proizvoda) koji su se prodavali na američkom tržištu, imali obavezu da do 09. septembra FDA-ju dostave prijavu za komercijalizaciju svojih proizvoda (PMTA – premarket tobacco product application), kako bi, nakon procene rizika, mogli da osiguraju svoj opstanak na američkom tržištu. Zeler je rekao da je Agencija ove godine izdala samo dve odluke koje se odnose na autorizaciju duvanskih proizvoda kao proizvoda modifikovanog rizika, pri čemu je jednu dobila kompanija Filip Moris za njihov bezdimni sistem IQOS. FDA je IQOS, na osnovu analize obimne naučne dokumentacije, proglasila proizvodom modifikovanog rizika, čija upotreba je, zbog smanjene izloženosti štetnim materijama, u skladu sa principima javnog zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track