KAKO COCA-COLA SISTEM DOPRINOSI RAZVOJU DOMAĆE PRIVREDE?
Foto: Promo

KAKO COCA-COLA SISTEM DOPRINOSI RAZVOJU DOMAĆE PRIVREDE?

InfoBiz -

Velike kompanije najčešće su i jedan od najodgovornijih igrača u privredi, zapošljavajući veliki broj zaposlenih, plaćajući porez državi i uključujući i manje dobavljače i saradnike u ceo lanac vrednosti.

Coca-Cola sistem nedavno je prikazao na koji način ostvaruje doprinos domaćoj privredi kroz predstavljanje rezultata poslednje, četvrte po redu studije ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji”. Ova studija odnosi se na finansijske podatke iz 2019. godine i, uz predstavljanje rezultata, u velikoj meri naglašava da se uspešno poslovanje i doprinos privredi ostvaruju zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa državnom administracijom i institucijama, kupcima, dobavljačima, partnerima, zapošljavanjem lokalne radne snage i ulaganjem u zajednicu.

A evo i kako to Coca-Cola sistem doprinosi razvoju domaće privrede:

291 milion evra od proizvodnje i trgovine Coca-Cola proizvodima

Proizvodnja i trgovina proizvodima Coca-Cola Sistema kreira 291 milion evra dodate vrednosti domaćoj ekonomiji, što iznosi 0,6% BDP-a Republike Srbije. Čak 42 miliona evra čini direktnu dodatu vrednost za srpsku privredu kroz nabavku resursa u zemlji, plaćanje zarada zaposlenih i direktnih poreza, dok se indirektni uticaj procenjuje na 249 miliona. Istovremeno, u 2019. godini, Coca-Cola sistem proizveo je 488 miliona litara napitaka, što je za 20% više nego u 2015. godini. Od jula do decembra 2019. godine, proizvedeno je i 10.5 hiljada tona konditorskih proizvoda. Potrošači u Srbiji, tokom 2019. godine, potrošili su u proseku 486 miliona evra na proizvode sistema

coca cola
foto: Promo

Redovno plaćanje poreza i podrška zapošljivosti

U srpski budžet ova kompanija uplaćuje 16 miliona evra direktnih poreskih prihoda, a podržava čak 159 miliona evra poreza u celokupnom lancu vrednosti sistema, što iznosi 0,9% ukupnog poreskog prihoda u zemlji. Na ime PDV-a u srpski budžet se slilo 76 miliona evra. Kao sistem, Coca-Cola direktno zapošljava 1.700 ljudi i podržava još 14.400 radnih mesta u drugim sektorima privrede koji su povezani sa osnovnom delatnošću, što je ukupno 16.100 radnih mesta.

Više od pola veka prisutni u Srbiji

Coca-Cola sistem posluje u Srbiji više od pola veka, a čine ga kompanija Coca-Cola, Coca-Cola HBC Srbija i, od juna 2019. i kompanija Bambi. Kompanija Coca-Cola je najveća svetska kompanija za proizvodnju napitaka koja proizvodi i prodaje koncentrate, baze i sirupe svojim partnerskim punionicama i vlasnik je brendova. Coca-Cola HBC Srbija kupuje koncentrate, baze za napitke i sirupe za proizvodnju napitaka od kompanije Coca-Cola, u skladu sa uslovima ugovora o franšizi. Osim toga, kompanija je zadužena za proizvodnju, pakovanje, prodaju i distribuciju finalnog proizvoda kupcima, koji zatim proizvode prodaju potrošačima. U junu 2019. godine, deo Coca-Cola HBC zvanično je postao i Bambi. Ovaj poslovni i investicioni poduhvat predstavlja jedan od najznačajnijih i najvećih u 2019. godini. Vrednost akvizicije iznosila je 260 miliona evra. Za Bambi, kao jednog od vodećih domaćih proizvođača konditorskih proizvoda, akvizicija znači nove razvojne mogućnosti i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Studijom o društveno-ekonomskom uticaju Coca-Cola sistema u Srbiji ova kompanija pokazuje koliko je Srbija važno tržište, sa velikim potencijalima, na kom se godinama ostvaruju rekordni rezultati. I u narednim godinama, ova kompanija će veliko znanje utemeljeno na međunarodnom poslovnom iskustvu staviti u funkciju unapređenja domaćeg privrednog ambijenta i beleženja još boljih rezultata.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track