Najnovije vesti

OGLASILO SE MINISTARSTVO FINANSIJA: Evo koliki je javni dug, a koliki deficit u budžetu Srbije
Foto: Shutterstock

najnoviji podaci

OGLASILO SE MINISTARSTVO FINANSIJA: Evo koliki je javni dug, a koliki deficit u budžetu Srbije

Biznis

BEOGRAD - U periodu januar - novembar 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 374,8 milijardi dinara, najnoviji su podaci koje je danas na sajtu objavilo Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.139,5 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.514,2 milijardi dinara. U novembru je ostvaren deficit koji je iznosio 27,2 milijardi dinara.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su u novembru naplaćeni prihodi u iznosu od 108,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 92 milijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 46,1 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,2 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,9 milijardi dinara. Priliv donacija u novembru iznosio je 0,5 milijardi dinara. Rashodi su izvršeni u iznosu od 135,5 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u novembru, su iznosili 25,6 milijardi dinara, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 19,7 milijardi dinara, kapitalne investicije 25,5 milijardi dinara, a subvencije 20,1 milijardi dinara.

Kako se navodi, na nivou opšte države u periodu januar - novembar ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 353,2 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 254,7 milijardi dinara.

Javni dug Srbije 56,8 posto BDP na kraju novembra 2020.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju novembra 2020. godine 26,65 milijardi evra, što čini 56,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema danas objavljenim podacima Ministarstva finansija.

U nominalnom iznosu, novembarski javni dug je manji za 30 miliona evra nego u oktobru, kada je iznosio 26,68 milijarde evra i imao udeo od 56,9 posto u BDP-u zemlje.

Na početku prošle godine, u januaru 2020, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, što je činilo 51,6 procenata BDP-a, nakon čega je od aprila krenuo ulaznom putanjom usled zaduživanja države radi finansiranja paketa mera podrške privredi i građanima pogođenim pandemijom koronavirusa.

Nivo srpskog duga je i dalje znatno niži od 60 posto BDP--a, što je limit EU utvrđen Mastriškim sporazumom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...