Najnovije vesti

SRBIJA DOBIJA 2 NOVA MEĐUNARODNA AERODROMA! U blizini Surčina uskoro velika vazdušna luka sa 3 PISTE! Avio veza i za Vojvodinu!
Foto: Tanjug Printscreen

ambiciozni plan

SRBIJA DOBIJA 2 NOVA MEĐUNARODNA AERODROMA! U blizini Surčina uskoro velika vazdušna luka sa 3 PISTE! Avio veza i za Vojvodinu!

Biznis

Ukoliko se ostvari ambiciozni plan Ministarstva građevinarstva Srbija bi mogla da dobije još dva međunarodna aerodroma.

Naime, prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, naša zemlja dobiće dva nova međunarodna aerodroma - jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada!

Kako navodi Ministarstvo građevinarstva, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu predviđena je nova lokacija na 10 km zapadno od Aerodroma "Nikola Tesla" i to 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac-Dobanovci-Deč.

Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 ha, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i kodnom oznakom aerodroma 4F.

vakcine, aerodrom Nikola Tesla, Astra Zeneka, Aleksandar Vucic
foto: Tanjug Printscreen

Gradnja je planirana i u Novom Sadu na lokaciji koja se nalazi na oko 15 km jugoistočno od najvećeg grada na severu zemlje i to u neposrednoj blizini auto-puta A1 na potezu Kovilj-Šajkaš-Budisava sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E.

- Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta - navedeno je u dokumentaciji.

Postojeći kompleks Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu dobiće nove saobraćajne i infrastrukturne objekte, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata. U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko definisanje povezivanja sa železničkim i drumskim saobraćajnicama i sistemom gradskog prevoza, formiranje kargo kompleksa i unapređenje postojećih i izgradnju novih aerodromskih sadržaja radi povećanja kapaciteta, u skladu sa očekivanim rastom broja putnika i obima robnog transporta.

Er Srbija
foto: Promo

Na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu planirane su aktivnosti unapređenja usluga izgradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture, kako bi aerodrom dobio status intermodalnog centra.

Kada je reč o aerodromu "Morava" u Kraljevu planirana je izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture, kako bi se izvršilo odgovarajuće pozicioniranje namena, sadržaja, objekata i način povezivanja aerodroma na planiranu mrežu autoputeva (Moravski koridor) i drugo.

Aerodrom u Prištini očekuje izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture. Planirano je i unapređenje regionalnih veza uspostavljanjem potrebnog obima saobraćaja na relaciji Beograd-Priština.

Nacrt Prostornog plana Srbije do 2035. godine od ponedeljka je na javnom uvidu.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...