ODRŽANA KONFERENCIJA MAK 2021: Region u Draču o agro-biznisu, turizmu i investicijama!
Foto: MAK 2021

međunarodni skup

ODRŽANA KONFERENCIJA MAK 2021: Region u Draču o agro-biznisu, turizmu i investicijama!

InfoBiz -

U Draču, Republika Albanija, od 13.-16.maja 2021 održana je 8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 uz učešće predstavnika Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Konferencija MAK 2021 je prva međunarodna konferencija u regionu koja nije održana u on-line formatu, već uz fizičko prisustvo svih učesnika.

Tokom tri dana konferencije realizovani su paneli na teme: “Digitalna poljoprivreda, sadašnjost ili budućnost”, “Turizam 2021, na putu oporavka”, “Povezivanje regiona kroz investicije”, “Biznis i astrologija”.

Eksperti iz oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, turizma, hotelijerstva, transporta, ekološkog inžinjeringa, startap zajednice, finansija, astrologije i drugi su tokom trajanja konferencije izlagali i kreativno diskutovali o aktuelnim izazovima i perspektivama modernog poslovanja u regionu u uslovima pandemije.

konferencija MAK 2021
foto: MAK 2021

Svi učesnici konferencije su se saglasili da je korišćenje ličnih karata za putovanje do Drača veliko dostignuće regionalnog sporazuma “mini Šengen” te da je logično očekivanje poslovne zajednice da se uskoro na sličan način bez suvišnih procedura omogući kretanje roba, usluga i kapitala.

Zaključak konferencije je da je potrebno osmisliti i osnovati regionalnu agroberzu koja bi imala za cilj da okupi što veći broj regionalnih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se olakšalo planiranje, proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda u državama regiona ali i unapredio plasman na drugim tržištima, kako evropskim tako i vanevropskim.

Informacione tehnologije su prepoznate kao ključni instrument, te da se kroz primenu najnovijih tehnologija poput blockchain-a treba uspostaviti jedinstveni sistem zasnovan na neporecivosti podataka i poverenja u digitalne zapise, što bi garantovalo sigurnost poslovanja, transparenost i visoku dostupnost informacija.

Saradnja sa Inovacionim centrima u regionu, kao i brojnim startapima u oblasti poljoprivrede treba da bude “enabler” digitalne transformacije agro-biznisa. Optimizam u oporavak čitavog sektora turizma pred predstojeću turističku sezonu podstaknut je popuštanjem “Kovid 19“ mera u celom regionu i očekivanja su da će se obim dostići preko 80 odsto obima realizovanog pre izbijanja pandemije.

U domenu unapređenja uslova za investicije, veća pažnja se treba obratiti na privatne investitore, naročito iz inostranstva. Ekološki održiva infrastruktura, jedinstvena ponuda, dobro osmišljeni poslovni i strateški planovi, analiza tržišta, projekti u ruralnim sredinama uz ponudu lokalne hrane i proizvoda su neophodni kako bi se povećao obim investicija.

Učesće na konferenciji uzeli su i predstavnici lokalnih samouprava, ministarstava, kao i privredne, akademske te predstavnici srpske zajednice zemlje domaćina.

U sklopu konferencije realizovane su studijske posete Draču, Tirani i Kruji, rodnom mestu Đurađa Kastriota – Skenderbega.

Konferenciju je organizovao Naučno poslovni centar WORLD uz podršku poslovnih partnera, prijatelja i saradnika.

Pokrovitelji konferencije su grad Kraljevo, Sacret Life, Vinarija Čoka, Vinarija Ohrid, Opština Trstenik, Opština Vrnjačka Banja, Opština Knić, Opština Berane, Opština Lopare, Kondor travel, Kinološki savez Republike Srbije, Diaspora Media Group, Bristol voda, Agencija za marketing i produkciju “EKEL”, Harmonia Hotels Group, Zelena maska, CCS Solutions, Fractal Dimension.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track