Prokopijević: Srbija će teško popraviti rejting

Prokopijević: Srbija će teško popraviti rejting

InfoBiz -
To je vrlo rđav kreditni rejting, takzvani "nekst tu džank", i vrlo blizu do bezvrednih obveznica. Sa ovom novom ocenom Fiča izgledi su nestabilni, što je u stvari uvod za naredno pogoršanje kreditnog rejtinga, koji može da usledi vrlo brzo, rekao je ekonomista

BEOGRAD - Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je danas da je smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Srbije rezultat dugogodisnjeg pogoršanja javnih finansija, gde se troši više nego što privreda stvara.

"To je vrlo rđav kreditni rejting, takzvani "nekst tu džank", i vrlo blizu do bezvrednih obveznica. Sa ovom novom ocenom Fiča izgledi su nestabilni, što je u stvari uvod za naredno pogoršanje kreditnog rejtinga, koji može da usledi vrlo brzo", rekao je on.

Bonitetska kuća Fič objavila je juče da je smanjila izglede rejtinga Srbije sa ocene stabilno na negativno i potvrdila rejting za dugoročni državni dug Srbije od BB minus. Prosle sedmice američki Standard end Purs snizio je kreditni rejting Srbije na BB minus. Prokopijević je istakao da Srbija ima veliki budžetski deficit i da javni dug neprestano raste, tako da su izgledu su vrlo loši. Javni dug Srbije bio je na kraju jula 15,47 milijardi evra, a za sedam meseci ove godine povećan je za milijardu evra.

Na pitanje šta bi Vlada mogla da uradi da bi sprečila dalje pogoršanje, on je rekao da srpska vlada nažalost ne radi to što bi moglo da se uradi. Vlada koja je najavila podizanje poreza koji guše privredu bi, prema rečima Prokopijevića, morla da kaže da je to privremeno podizanje poreza i da će ti porezi biti vraćeni kad se skreše budžetska potrošnja. Paralelno sa tim bi, dodao je, trebalo da smanji broj zaposlenih u javnoj upravi, gde su zarade 20 odsto iznad plata u privatnom sektoru. "To znači da bi moglo da se u narednih godinu i po skrešu plate za 20 odsto i 20 odsto otpusti, tako da kumulativni efekat bude 40 odsto i da se ti porezi vrate na niži nivo. Ovako će samo porezi gušiti privredu i dugoročno pogoršavati stanje, a trend će ostati isti", rekao je Prokopijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track