MINISTAR MOMIROVIĆ: Građani koji žele da pokažu ekološku svest treba da ugrade solarne panele
Foto: Ana Paunković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

MINISTAR MOMIROVIĆ: Građani koji žele da pokažu ekološku svest treba da ugrade solarne panele

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je danas da građani koji žele da pokažu ekološku svest i ;doprinesu smanjenju zagadjenja mogu da ;postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, umesto da "pridikuju kao lažni ekolozi".

Momirović je naveo da gradjani, prema izmeni pravilnika objavljenom u jučerašnjem Službenom glasniku, ugradnju panela snage ;do 50 kilovata mogu obaviti ;bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije, a da se za objekte čija je proizvodnja energije preko te snage ubrzana i jeftinija.

"Borba za održivu budućnost polazi od svakog od nas, od odluke da se nešto učini u tom pravcu. Najlakše je držati pridike kao ovi lažni ekolozi, koji bi da zatvore fabrike, rudnike, bez imalo svesti šta je to cirkularna ekonomija i održiva budućnost. Vlada Srbije je odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh", naveo je Momirović.

U Srbiji danas ima, prema procenama ministarstva, oko 600 kvadratnih kilometara krovova, a pokrivanje deset odsto te površine značilo bi da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije.

"Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 megavata ;instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigledan. Sve što gradjani... treba da urade jeste da potpišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova", kazao je Momirović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track