UDARNIČKI: PKB krastavci prebacili normu!

Prerodilo

UDARNIČKI: PKB krastavci prebacili normu!

InfoBiz -
Tropska temperatura prijala je ranim sortama u plastenicima

BEOGRAD - Tropska temperatura prijala je ranim sortama krastavca koji su u plastenicima "Hortikulture" Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) u Padinskoj Skeli dali rod od 63,5 tona, što je za 7,5 tona više od planiranih 56 tona.

Prebačaj plana za 13,4 odsto iznenadio je i povrtare, a krastavci su "prerodili" i u drugom plasteniku, gde je na 1.400 metara kvadratnih ubrano 25,8 tona, što je za 31,6 odsto više od planiranog.

"Bogat rod krastavca objašnjavamo činjenicom da smo u vreme najveće jare završavali berbu, dok su cvetanje, oprašivanje i oplodnja obavljani u periodu optimalnih temperatura između 25 i 30 stepeni Celzijusovih", izjavio je Zoran Spasojević, rukovodilac radne jedinice "Hortikultura".

On je ukazao da suša nije prijala paprici i ranom paradajzu, pa je u prvom plasteniku na 4.000 kvadrata ubrano 59 tona ranog paradajza od planiranih 77, a najveća količina od 47 tona prikupljena je u junu, pre vrućina.

"Visoke temperature u plasteniku, koje su prelazile 42 stepena na Celzijusovoj skali, sušile su i blokirale biljku, koja nije usvajala hranivo ni vodu", naglasio je Spasojević.

On je objasnio da u plastenicima PKB-a ne postoji sistem rashlađivanja, već samo krovna ventilacija i ventilatori koji služe samo za izmenjivanje vazduha.

"Borimo se protiv suše stalnim zalivanjem, koristimo tifone i kišna krila pre pripreme terena, pre sadnje i u toku sadnje", kazao je Spasojević.

Paradajz koji je posađen u aprilu u drugom plasteniku dao je krupan rod, pa povrtari očekuju prebačaj plana. Suša je ostavila trag i na stablu paprike, gde je uočen razmak između cvetnih grana. Manje cvetova doneće manje plodova, objavljeno je u listu "Poljoindustrija" koji izdaje poslovni sistem PKB.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track