ZANAT VIŠE NIKO NEĆE DA UČI: Stari majstori kažu da od ovog posla dnevno može da se zaradi i do 36.000 dinara
Foto: Shutterstock

Koja su zanimanja deficitarna

ZANAT VIŠE NIKO NEĆE DA UČI: Stari majstori kažu da od ovog posla dnevno može da se zaradi i do 36.000 dinara

InfoBiz -

Iako je tokom prošle godine u Kruševcu zabeležan pad broja nezaposlenih, značajan broj poslodavaca i dalje ima problem da pronađe kvalifikovane radnike.

Koja su zanimanja deficitarna?

Moler dnevno može da okreči stan od 40 kvadrata i zaradi 36.000 dinara. Slično je i sa ostalim zanatskim zanimanjima poput električara, keramičara i vodoinstalatera kojih nema na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu.

"Posla ima i što se tiče interesovanja mladih da dođu da uče taj posao ili da se bave tim poslom, toga nema", kaže Petko Mališić, moler iz Kruševca, a žali se i Zoran Savić, vodoinstalater iz Kruševca.

krečenje
foto: Shutterstock

"Zanat više niko neće. Postoje neki dečaci ali slabo, tako da ostali smo samo mi stari majstori. Toga nema, slabo je bilo plaćeno, sada se to pojačalo. Neće niko u prašinu, neće niko to da radi. Šteta je što nema kao nekada kada sam ja učio zanat. Tri dana u školu, dva na praksi."

Deficitarna su i sva zanimanja građevinske struke u Kruševcu. Traže se i ekonomski tehničari, a već godinama je otvoren konkurs za bravare i metalostrugare u mnogim preduzećima metalske struke.

"Na nivou visoke stručne spreme imamo problem sa mašinskim inžinjerima, arhitektama, sa građevinskim inžinjerima koji moraju da imaju određene licence da rade. I tu imamo određene probleme jer i čak naša deca koja studiraju van Kruševca, teško se vraćaju u Kruševac", navodi Predrag Marković, direktor NSZZ u Kruševcu.

Nacionalna služba za zapošljavanje realizovaće ove godine 12 aktivnih mera zapošljavanja. Na taj način smanjiće se potražnja za deficitarnim zanimanjima.

Krečenje, Molerisanje, Moleri
foto: Shutterstock

"Mi imamo program obuke na zahtev poslodavaca gde Nacionalna služba finansira lica koja se nalaze na programu obuke. Takođe se plaćaju troškovi sprovođenja obuke, a poslodavac je dužan da primi 50 odsto lica koja uspešno završavaju obuku", kaže Ana Bacić, načelnica odeljenja za programe NSZZ u Kruševcu.

Među deficitarnim zanimanjima u Kruševcu su i medicinski radnici, pre svega anesteziolozi i pulmolozi.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track