MMF SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Srbija će imati rast BDP 3,5 odsto u ovoj godini i 4 odsto u sledećoj
Foto: Profimedia/ Frank Vetere / Alamy

predviđanje

MMF SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Srbija će imati rast BDP 3,5 odsto u ovoj godini i 4 odsto u sledećoj

InfoBiz -

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novoj projekciji rasta svetske ekonomije procenio da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u ovoj godini biti 3,5 odsto, umesto planiranih 4,5 odsto.

Procena rasta BDP-a Srbije u narednoj godini zadražna je na četiri odsto.

Svetska privreda u ovoj godini će prema aprilskim projekcijama MMF-a rasti po stopi od 3,6 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 odsto.

To je za 0,8 procentnih poena manje od projekcije iz januara ove godine. MMF je smanjio i projekciju rasta svetske privrede u 2023. godini na 3,6 odsto.

Po proceni MMF-a, godišnja inflacija u Srbiji će ove godine iznositi 7,7 odsto, a nezaposlenost 9,9 odsto, dok će deficit tekućeg računa sa prošlogodišnjih 4,4 odsto biti povećan na 6,1 odsto BDP-a.

U novom izveštaju MMF-a se navodi da će nagli rast cena hrane i energenata najviše pogoditi siromašne zemlje.

"Povećana inflacija će zakomplikovati odluke centralnih banaka koje će morati da biraju izmedju zauzdavanja cena i podsticanja rasta. Kamatne stope će očekivano rasti usled zatezanja monetarne politike, stvarajući pritisak na rastuće i ekonomije u razvoju. Osim toga, mnoge zemlje imaju ograničenja u fiskalnoj politici da ublaže efekte rata na ekonomije", navodi se u izveštaju te finansijske institucije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track