SRBIJA KONAČNO REKLA STOP HRVATSKOJ OTIMAČINI: Sprečeno da budžet Republike Srbije bude oštećen za 2 miliona evra
Foto: pa.sud.rs

odlukom privrednog apelacionog suda

SRBIJA KONAČNO REKLA STOP HRVATSKOJ OTIMAČINI: Sprečeno da budžet Republike Srbije bude oštećen za 2 miliona evra

InfoBiz -

Posle više ispravnih odluka Privrednog suda u Beogradu, sada je Privredni apelacioni sud konačno potvrdio da se ne može priznati strana sudska odluka kojom je Jugobanci oteta imovina

Privredni apelacioni sud (PAS) doneo je konačnu odluku da odbije priznanje strane sudske presude kojom je Privredna banka Zagreb tražila isplatu troškova postupka koji je Jugobanka vodila pred Trgovinskim sudom u Zagrebu. Time je konačno pokazano crveno svetlo hrvatskom pravosuđu, koje je dosad u mnogim slučajevima legalizovalo otimačinu imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj.

To je takođe i poruka da ni druge presude hrvatskog pravosuđa neće biti priznate. Time će biti sprečeno da budžet Republike Srbije bude oštećen za ukupno oko dva miliona evra, i to samo u sporovima Jugobanke, budući da su njeni stečajni poverioci većinom korisnici budžeta, prenosi Politika.

PAS je tokom prethodnih godina ukidao odluke Privrednog suda u Beogradu, kao prvostepenog, i vraćao ih na ponovno odlučivanje. Sada je konačno potvrdio uporan i dosledan stav Privrednog suda u Beogradu i detaljno obrazložio zašto se hrvatska presuda ne može priznati.

„Prvostepeni sud je odbio predlog izvršnog poverioca za izvršenje na osnovu strane izvršne isprave, navodeći povredu javnog poretka i nepostojanja reciprociteta u pogledu priznanja sudskih odluka između Republike Srbije i Republike Hrvatske kao razlog za donošenje takve odluke”, navodi PAS.

U ovom predmetu Privredna banka Zagreb tražila je da se sprovede izvršenje presude Trgovačkog suda u Zagrebu i da se naplate parnični troškovi u iznosu od 619.625 kuna, ali je uslov za to bio da se najpre prizna strana sudska odluka. PAS podseća da je presudom Trgovačkog suda u Zagrebu bio odbijen tužbeni zahtev Jugobanke da joj Privredna banka Zagreb isplati 33 miliona evra sa zateznom kamatom, na ime naknade štete zbog konfiskovane imovine. Zagrebački sud ne samo da je odbio takav zahtev već je presudom i dao legitimitet ovom pravnom nasilju koje se već decenijama sprovodi u Hrvatskoj, a uz to je tražio da opljačkana banka plati i troškove sudskog postupka.

Imovina glavne filijale Jugobanke u Rijeci bila je prisvojena i uzurpirana, suprotno Sporazumu o sukcesiji između Srbije i Hrvatske.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track