Prijave za kupovinu C marketa do 17. septembra

Produžen rok

Prijave za kupovinu C marketa do 17. septembra

InfoBiz -
Za prodaju preostalog društvenog kapitala utvrđena je minimalna cena od 295,4 evra po akciji

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije produžila je danas do 17. septembra rok za dostavljanje prijava za kupovinu 23,23 odsto akcija trgovinskog lanca C market iz Beograda u društvenom vlasništvu. Tender je raspisan 10. avgusta, rok za otkup tenderske dokumentacije istekao je 24. avgusta, a danas je isticao rok za dostavu prijava zainteresovanih kupaca.

Agencija za privatizaciju je 29. avgusta objavila da je za prodaju preostalog društvenog kapitala C marketa utvrđena minimalna cena od 295,4 evra po akciji, dok će se podela besplatnih akcija za sadašnje i bivše radnike tog trgovinskog lanca obaviti nakon prodaje tog udela.

Minimalna cena za 23,23 odsto ukupnog udela društvenog kapitala u C marketu iznosi 9,57 miliona evra.

C market je nakon potpisivanja ugovora o prodaji dužan da donese odluku o podeli besplatnih akcija bivšim i sadašnjim radnicima i obavi javni poziv za upis akcija, što će biti obavljeno na oglasnoj tabli, Službenom glasniku i u jednom dnevnom listu.

Agencija za privatizaciju je obavestila male akcionare C marketa da nisu pozvani da svoje akcije pridruže paketu akcija koje prodaje država jer je praksa da se ugovorom o tendereskoj prodaji društvenog kapiatala predvidi obaveza kupca da u određenom roku uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija. Cena za otkup akcija manjinskih akcionara ne može biti manja od cene ostvarene na tenderu.

Agencija je podsetila da je prema Zakonu o privatizaciji predviđeno da se sadašnjim i bivšim zaposlenima C marketa prenese najviše 15 odsto kapitala koji se privatizuju, a preostali iznos se prenosi Akcijskom fondu.

Istaknuto je da se u utvrđivanju minimalne cene za društveni kapital C marketa nije uzimala u obzir vrednost transakcije iz 2011. kada je Delez grupa iz Belgije preuzela Delta Maksi u čijem je sastavu C market. Objašnjeno je da je tada prodato 100 odsto vlasništva u Delta maksiju sa celokupnom imovinom i obavezama i da dve transakcije nisu uporedive.

Delez je krajem jula 2011. godine kupio Delta maksi za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug od 318 miliona. Trgovina Delez Srbija ima više od 350 prodajnih objakata.

Društveni kapital u C marketu, koji nije preuzeo Delez, čini 23,23 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća. Kako 30 odsto preostalog kapitala C marketa, po zakonu, pripada malim akcionarima, država prodaje udeo od 16,26 odsto ukupnog kapitala firme koja je sada u većinskom vlasništvu Deleza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track